Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende: KU skal trække sig ud af Israel

BOYKOT? - Københavns Universitet samarbejder med universitetet i Tel Aviv, og støtter dermed indirekte Israels overgreb mod palæstinenserne, mener studerende, der tirsdag lod KUA-studerende smage israelsk inspireret chikane

De fleste får lov at gå igennem checkpointet efter at have vist deres legitimationskort. Enkelte bliver overfuset på vej videre, men ved synet af en ældre herre med partisanerklud om halsen, der kommer op fra metroen, tænder soldaterne af.

De råber af manden, og tvinger ham til at sætte sig med knæene på den våde asfalt og hovedet mod en mur med camouflagenet. En forbipasserende pige beordres vredt til at vise id, da hun kigger efter manden. Hun adlyder, tydeligt skræmt, indtil soldaten lader masken falder og smilende forsikrer hende om, at de blot spiller teater.

Denne morgen den 10. november visiterer og tjekker en håndfuld aktivister fra Palæstina Fredsvagter studerende uden for KUA, »for at vise, hvordan et israelsk checkpoint fungerer, og hvordan man som palæstinenser bliver stoppet og tjekket på vej til arbejde og skole,« som de forklarer.

»KU bør revurdere samarbejde«

Og det er ikke så irrelevant for studerende på Københavns Universitet (KU), som man umiddelbart kunne tro, hævder talsperson Ida Marie Rump, som læser Arabisk på KU.

Dels fordi det er sundt for studerende med dansk bevægelsesfrihed at blive mindet om palæstinensernes forhold. Men især fordi KU gennem sin samarbejdsaftale med Tel Aviv Universitet, om blandt andet udveksling af studerende, indirekte støtter den israelske besættelse af Palæstina og den israelske hærs overgreb mod palæstinenserne, som hele tiden tiltager, mener Ida Marie Rump.

»Under angrebet på Gaza-striben i januar blev universitetet i Gaza bombet til ruiner. Samtidig fortsætter KU sin samarbejdsaftale med Tel Aviv Universitet, uden at revurdere, hvordan det er med til at legitimere Israel som en retsstat, der overholder menneskerettighederne og retten til uddannelse uanset religion og race,« siger hun.

Universitetet involveret i militæret

Opfordringer til boykot af israelske tomater og deslige er langt fra en ny ting. Men bevægelsen Boycott, Divestment and Sanctions for Palestine, som aktivisterne her støtter, opfordrer også til akademisk og kulturel boykot af Israel.

Umiddelbart kan forbindelsen fra et akademisk samarbejde mellem KU og Tel Aviv til det israelske militær umiddelbart være svær at få øje på. Men ikke for Ida Marie Rump.

»Tel Aviv Universitet er infiltreret i Israel Defense Forces, og har en lang historisk tradition for at involvere sig i militært arbejde.«

»Universitetet har institutter, der arbejder med våbenudvikling, og forskere, som bryster sig af at have været med til at udvikle våben, der kan sætte Palæstina tyve år tilbage,« siger hun.

»Alle vælger side«

Mens vi taler, fortsætter gadeteateret ved trappen ned til metroen. En ranglet fyr i jakkesæt stopper op og tager et par billeder med et antikvarisk udseende kamera.

»Han er helt sikkert zionist ham der,« mumler aktivisterne indbyrdes, og viser – hvis man skulle have glemt det – at fjendskabet mellem Israel og Palæstina trækker tråde langt uden for Mellemøsten. Af samme grund ville KU nedkalde en storm over sig selv ved at indlede en boykot mod Israel. Så mon ikke det er en dårlig idé at politisere universitetet på den måde?

»Det er da også en politisering af universitetet at vælge at samarbejde med Tel Aviv,« protesterer Ida Marie Rump. »Der er en tendens til, at man i Danmark ikke vil røre ved konflikten mellem Israel og Palæstina, men man kan ikke undgå at vælge side, uanset hvad man gør.«

Hvor går grænsen? Burde KU også boykotte Beijing Universitet, som man er allieret med i IARU-samarbejdet, fordi Kina undertrykker uighurerne og har annekteret Tibet?

»Nu ved jeg ikke så meget om Kina, men i princippet ja. Men økonomisk pression giver mere mening mod Israel, som er mere afhængig af udenlandsk støtte. Desuden er vi gået ind i boykotten, fordi palæstinenserne selv har bedt om det. Så det ville det også kræve i Kina,« siger Ida Marie Rump.

Mangel på akademisk frihed

I et åbent brev til Trondheim Universitet skriver tre palæstinensiske studenterorganisationer om, hvordan etniske arabere bosat i Israel forhindres i at studere på de mest prestigiøse fakulteter på de israelske universiteter.

Store israelske akademikere med ukonventionelle holdninger, som historikeren Ilan Pappé, der er flyttet til England, hetzes og tvinges til at sige op, skriver de studerende, som også anklager de israelske universiteter for at være give sikkerhedstjenesten Shin Bet oplysninger om palæstinensiske studenteraktivister.

Det handler derfor også om akademisk frihed, slutter Ida Marie Rump, som sammen med sine medaktivister fortsætter med at demonstrere ugen ud som en del af den såkaldte Riv Muren Ned-aktionsuge.

I en kommende artikel vil Universitetsavisen bede de relevante personer på Københavns Universitet forholde sig til aktivisternes anklager.

ser@adm.ku.dk

Seneste