Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

14 år med slangegift og elskovsmedicin: Publikumsucces lukker

Formidling — NaturMedicinsk Museum lukker. Beslutningen om at lukke det velbesøgte museum bekræfter, at universitetet nedprioriterer formidling i den brede offentlighed, mener tidligere professor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi.

Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi (ILF) råder over en unik og historisk samling af lægeplanter og andre genstande, der har været anvendt til at fremstille medicin, gift og rusmidler verden over.

Den overraskende beslutning lader til at bekræfte de forskere, der i Uniavisen for nylig har kritiseret universitetet for at nedprioritere formidling i den brede offentlighed.

Sådan et skatkammer skal opleves. Det skal ikke gemmes væk i en kælder under Københavns Universitet. Derfor tog en række medarbejdere initiativ til at gøre samlingen tilgængelig for offentligheden omkring år 2005. Alfred Benzon Fonden gav en bevilling, der gjorde det muligt at åbne NaturMedicinsk Museum i 2009.

Siden da har museet formidlet viden om naturmedicin med stor succes. Talrige besøgende har gået på opdagelse i den historiske samling eller deltaget i foredrag for foreninger og faglige organisationer.

Museet har tillige deltaget ved flere kulturnætter og arrangeret velbesøgte særudstillinger om alt fra slangegift til elskovsmidler. Selvom museet har trukket mange besøgende, har det været billigt i drift med årlige udgifter på mellem 100.000 og 200.000 kr.

LÆS OGSÅ: »Som det er nu, er formidling kun for os tosser, der kan lide at arbejde gratis«

Hvem sagde formidling?

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Nu har institutledelsen på ILF valgt at lukke det populære museum. Beslutningen er godkendt af dekanen for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Den sidste åbningsdag bliver den 26. januar 2023.

Således vil den historiske samling endnu engang blive lukket for offentligheden til trods for den store interesse og de mange engagerede medarbejdere, der har holdt museet kørende uden at få anerkendelse fra instituttets ledelse.

Den overraskende beslutning lader til at bekræfte de forskere, der i Uniavisen for nylig har kritiseret universitetet for at nedprioritere formidling i den brede offentlighed.

I den forbindelse forsikrede prorektor David Dreyer Lassen, at universitetet opfatter formidling som »en af KU’s vigtigste opgaver«. Det er svært at se, hvordan budskabet harmonerer med institutledelsens beslutning om at nedlægge en formidlingsmæssig succes som NaturMedicinsk Museum.

LÆS OGSÅ: »At formidle bredt er selvfølgelig noget, vi ønsker, at vores forskere har lyst til«

LÆS OGSÅ: Lektor Rasmus Elling har slukket sin telefon for journalister: Det skal kunne betale sig at formidle. I dag forhaler det bare min karriere

Seneste