Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

152 lys til ære for 152 ofre

HJÆLP - KU-studerende afholdt mindehøjtidelighed for de 152 ofre ved masskren på Garissa University i Kenya. De studerendes fortsætter deres indsamling til Røde Kors Kenyas arbejde med at hjælpe ofrene og deres familier.

To søstre, begge studerende ved KU, afholdt torsdag den 9. april en mindehøjtidelighed for ofrene ved universitetsmassakren i Kenya.

Højtideligheden fandt sted på Café Kommunen på CSS – en uge efter bevæbnede mænd fra terrororganisationen Al-Shabaab trængte ind på Garissa University og skød og dræbte 152, hovedsageligt studerende.

På CSS kunne de fremmødte høre taler fra arrangør Anna Cecilie Friis Bach, bachelor fra Statskundskab, prorektor Lykke Friis og den kenyanske studerende John Limmo. Der blev også holdt et minuts stilhed og tændt 152 lys til ære for ofrene.

»Da alle havde været oppe på scenen og tænde et lys, gik det op for mig, at vi var omkring det samme antal mennesker i rummet som antallet af dræbte ved angrebet i sidste uge. Det var virkelig skræmmende, men på en måde også et ret stærkt symbol,« siger Anna Cecilie Friis Bach.

»Et angreb på menneskeheden«

I sin tale kaldte John Limmo angrebet for et angreb på menneskeheden:

»Vi er som nation forrådt af dem, der prøver at vende vores mangfoldighed, vores åbenhed og vores frihed imod os.«

Men han fandt han også håb i den måde, kenyanerne som folk har reageret på tragedien:

»Kenyanerne har responderet fantastisk på angrebet; de har doneret blod, givet pengegaver, og de har bedt i fællesskab. Både regering, ordensmagt, ngo’er og hele det internationale samfund har forbandet angrebet. Jeg tror, at denne sammenhængskraft vil vare ved, præcis som det lyder i vores nationalmelodi: May we dwell in unity!« (Må vi leve i enighed, red.). Sådan sagde John Limmo, før han takkede de danske studerende for den kærlighed og støtte, de har vist Kenya.

Du kan stadig støtte

For Anna Cecilie Friis Bach har den sidste uge været tragisk, livsbekræftende – og hektisk:

»Det er utroligt, at man kan sidde og spise frokost påskelørdag og diskutere hændelsen med sin familie og blive enige om, at man er nødt til at gøre noget – til så at sidde i studiet hos DR2 Morgen fem dage senere. Vi har været på konstant, og der har ikke været meget tid til andet. De sidste par dage har derfor været hektiske, overvældende, virkelig spændende – og så har de involveret virkelig mange e-mails og beskeder.«

Sideløbende med mindehøjtideligheden har Anna og hendes søster arrangeret en indsamling via MobilePay, som går direkte til Røde Kors Kenyas arbejde
i Garissa. Der blev også samlet ind til selve arrangementet på CSS, og flere af KU’s studentercafeer donerer torsdagens overskud til indsamlingen.

»I går inden arrangementet fik vi første status – og vi havde allerede indsamlet mere end 7.000 kroner. Det er så fantastisk, og vi blev virkelig glade. Vi glæder os til at få det endelige resultat ind med donationer i indsamlingsbøsser og overførsler fra studentercaféerne. Vores MobilePay konto er stadig åben, så vi håber også, at de som ikke kunne være der i går, har haft tid til at overføre lidt i dag,« fortæller Anna Cecilie Friis Bach, som nu for en stund skal vende tilbage til sin bacheloropgave.

Man kan støtte indsamlingen ved at indbetale et beløb via MobilePay til tlf. 20511112.

Seneste