Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

2.000 i demonstration mod regeringens uddannelsespolitik

STUDIEPLADSER - Studerende og gymnasieelever fra hele landet demonstrerede den 9. oktober mod forringelser af uddannelsessystemet.

»Hvordan åbner man den? Skal jeg skrue?«

Ruushhj. Rødt lys og tyk røg står ud fra romerlysets ene ende. Den korthårede pige med piercing i næsen holder lyset højt over hovedet til jubel fra de omkringstående.

Demonstrationen, der er arrangeret af Unge Kræver Handling, er på vej mod Kongens Nytorv, hvor Mie Hovmark, formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation og Kasper Sand Kjær, ungdomskonsulent i LO, skal på talerstolen.

Forinden har formanden for de Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Mathilde Vinther, skudt demonstrationen i gang på slotspladsen foran Christiansborg.

FLERE BILLEDER: Galleri på Facebook fra demonstrationen.

Studerende skal forstå alvoren

Op mod 2.000 studerende og gymnasieelever fra hele landet er mødt op under ét fælles budskab: Stop forringelserne af uddannelsessystemet!

Det er et budskab, som de to KU-studerende Frederikke Bencke og Kelly Young kan tilslutte sig. De læser begge Moderne Indien- og Sydasienstudier.

»Situationen står virkelig grelt til. Jeg går på en uddannelse, hvor jeg står til at miste mit retskrav til at tage en kandidatuddannelse. Jeg er i gang med min bachelor, og jeg vil gerne fortsætte på min kandidat. Det kan jeg måske ikke få lov til, hvis pladserne bliver skåret væk. Det er vigtigt, at studerende forstår alvoren i det her,« siger Frederikke Bencke.

Kelly Young tilføjer:

»Det virker som om forslaget slet ikke er gennemtænkt. Det er synd for samfundet at miste kloge og kompetente humanister. Mange af de humanister, der bliver uddannet bruges jo både i den offentlige sektor og i erhvervslivet. Det er os, der har viden om de forskellige kulturer, som virksomheder handler med.«

Færre studiepladser

Den danske elev- og studenterbevægelse, der stod bag demonstrationen kræver på Facebook »handling for et samfund med gode og gratis uddannelser, der tager socialt ansvar og løfter alle, byer hvor alle har råd til at bo og hvor der er jobs til os, så vi kan bruge det, vi har lært, til gavn for samfundet.«

For Studenterrådet ved Københavns Universitet handlede demonstrationen primært om at bekæmpe regeringens plan om at skære 4.000 studiepladser væk på de videregående uddannelser.

Studenterrådet kræver, at ministeren smider sin ‘dimensionerings’-model ud og begynder at løse udfordringer i samarbejde med universiteterne i stedet for at presse nye udfordringer ned over hovedet på dem.

clba@adm.ku.dk

Seneste