Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

2.200 russer indtog KUs store scene

STUDIESTART - Rektor Ralf fik associationer til at stå foran Orange Scenes publikum, da han modtog årets russer. Dog med den vigtige forskel, at rampelyset i disse dage tilhører de nye studerende.

»Hvor er det vildt! Det giver det vildeste sug i maven at stå foran jer!«

Studenterrådets formand Gwen Gruner-Widding havde det helt store smil på, da hun torsdag bød velkommen til Studenterrådets efterhånden traditionsrige rusarrangement.

Der var da også grund til smil for hende og de øvrige studenterrødder, for – igen – i år rundede arrangementet imponerende 2.000 deltagere. Godt og vel 2.200 russer havde valgt at lægge vej forbi til et første møde med universitetet, deres tutorer og ikke mindst hinanden.

SE OGSÅ: Galleri: Studenterrådets rusarrangement 2013

Og det var et KU i sit stiveste, nyeste puds, som de nye studerende blev introduceret til. Rusarrangementet – der sidste år måtte ty til IT Universitetet for at finde den nødvendige plads – var nemlig rykket til Det Humanistiske Fakultets nye bygninger, det såkaldte KUA 2, hvis enorme, luftige og lyse aula – med overraskende lækre lydforhold – dannede en stort set perfekt ramme for arrangementet.

Masser af spotlights

Om det var den gode lyd, der havde inspireret Ralf Hemmingsen til sin velkomst, er uvist. Men Roskilde Festival blev i hvert den centrale metafor i en tale, hvori KU’s boss-man namedroppede Slipknot, Marie Key og Den Sorte Skole.

Ligesom Studenterrådets formand udtrykte Ralf Hemmingsen en vis benovelse over at tale for så mange fremmødte. Den tidligere professor i psykiatri slog fast, at han ganske vist ikke selv har spillet på Orange Scene, men at udsynet fra ’talerstolen’ (førstesalens svalegang) måtte minde om udsigten over Roskildes menneskehav.

Men rektor sagde også, at man som ny studerende langtfra skal opfatte sig selv om tilskuer. Slet ikke i en tid, hvor uddannelse er på alles læber.

»Som nye studerende er I i rampelyset. Og ligesom anmelderne har en bestemt mening om det enkelte indslag på Roskilde, har rigtig mange også en mening om jer. Politikerne, medierne, klumme- og blogskribenter, rektor – sikkert også familie, venner og alle mulige andre. Alle taler om ‘de studerende’. Det skal vi i virkeligheden bare være glade for, for det gør de – eller vi – blandt andet fordi uddannelse og forskning er væsentlige komponenter for livskvalitet, vækst og velstand.«

LÆS OGSÅ: Rusarrangement 2013 – rektors velkomsttale

Engagér jer, sæt barren højt

Rektor foreslog også de studerende at interessere sig for andet end det boglige:

»Bøgerne, undervisningen og laboratoriet fylder rigtig meget – men husk også at komme ud af læsesalen og lejligheden: Engagér jer i det sociale. Og husk også ikke kun at hive jer selv med i det sociale liv på KU. Invitér også den lidt generte sidekammerat.«

Samme opfordring genlød i studenterrådsformand Gwen Gruner-Widdings tale. Hun inviterede samtidig til en anden type af studenterengagement og -solidaritet.

For selv om hun sammenlignede optagelsen med på KU som en indtræden i et forjættet land – »Skabsdøren til Narnia er gået op!« – gjorde hun det også klart, at der er slanger i studenterparadiset. Ganske vist ikke iskolde hekse og djinner, men de ulidelige strukturelle problemer, der hører med til at læse på et masseuniversitet i en studieby, hvor flere og flere studerende bare strømmer til.

Faren for forringede studieforhold for den enkelte og massiv boligmangel er problemer, der berører alle studerende – en hurtig håndsoprækning viste for eksempel at en pæn del af de fremmødte endnu ikke havde permanent tag over hovedet – og som de studerende, derfor bør engagere sig i.

»Nu er I også studerende. Så vær med til at sætte barren højt. Og vær med til at vise hvad de studerende kan og vil!« Sagde Gwen Gruner-Widding.

Nicklas.Lund@adm.ku.dk

Seneste