Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

2. december: Polarforskerens morgenudsigt

JULEKALENDER 2016 - Udsigt fra KU's Arktisk Station i Vestgrønland. Kan du se, hvad der står nede på stranden? Se fotos og læs med fra Grønland frem til juleaften.

Når stationsleder Casper T. Christiansen ved Arktisk Station i Vestgrønland står op og kigger ud mod øst, kan hans udsigt være som på billedet ovenfor.

Sidst i oktober lå der et stort isbjerg et stykke ud for kysten, og så er der også noget andet med på billedet.

Hvis læseren mener at kunne se et fodboldmål på stranden næsten lige præcist under solen og lige over de små, mørke kasser, så ser læseren nemlig rigtigt.

(Artiklen fortsætter)

Her er beviset: Forstørrelsen viser tydeligt fodboldmålet

Forklaringen er, at en velhavende mand, der oprindeligt kommer fra havnebyen Qeqertarsuaq, og som har tjent sine penge på rejefiskeri, har betalt for og anlagt en fodboldbane med kunstgræs, der er kronisk grønt – inklusive fodboldmål og bygninger med omklædningsrum.

Om dagen kan det godt virke lidt absurd at kigge derned med det grønne ‘græs’, når sneen ikke dækker banen helt, i slutningen af oktober og med et isbjerg bagved. Men selv hvis man gnider øjnene, forsvinder det ikke, og grønlænderne elsker at spille fodbold.

Banen er lige blevet færdig dette efterår, så først fra næste forår kan de fodboldglade grønlændere fra havnebyen Qeqertarsuaq – 800 meter fra Arktisk Station – give den gas på den kunstige grønsvær.

Morgenbilledet er i øvrigt skudt ud af Arktisk Stations opholdsstues vinduer, mens Casper T. Christiansen sover i sit eget træhus cirka 200 meter væk.

anfj@adm.ku.dk

Seneste