Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

20 Novo-forskere bliver ansat uden opslag på nyt KU-center

VIRKSOMHEDSOVERFØRSEL - Sammen med sin rekordbevilling på 885 millioner kroner til forskning flytter Novo også en vicedirektør og 20 af virksomhedens egne forskere ind på KU. Oppositionen afkræver videnskabsministeren en forklaring

(Opdateret 31. marts, 18.15)

Den ene af fem nye centerledere på det nyoprettede The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Oluf Borbye Pedersen, er tidligere vicedirektør og forskningsleder i Novo Nordisk. Dagbladet Information har afsløret 30. marts, at 20 personer fra Borbye Pedersens forskningsgruppe flytter med ind på det nye KU-center, uden at stillingerne bliver slået op.

LÆS: Informations artikel.

Noget tyder altså på, at Novo Nordisk Fondens bevilling i en vis grad går til forskning, som fondens moderselskab indtil for nylig selv finansierede.

Ulla Wewer, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, bekræfter over for Information, at de 20 stillinger ikke bliver slået op, som det ellers er praksis med videnskabelige ansættelser ved Københavns Universitet (KU).

Til Information siger Ulla Wewer: »Jeg kan godt se, at når vi ikke har forklaret os i detaljer, så kan folk få den opfattelse, at Novo bare har købt sig ind på universitetet.«

Dekanen opfordrer til at man ser på proceduren med positive øjne og siger videre, at den særlige ordning med de 20 forskere er udtryk for nytænkning. Hun kalder ansættelsen for en »virksomhedsoverførsel.«

Folketinget vil have forklaring

På Christiansborg vil oppositionen bede videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen om at redegøre for den specielle ansættelse af Novo-forskerne på KU.

Både Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl og hendes modstykke i SF, Jonas Dahl, undrer sig over nyheden og vil have lys over sagen.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, går et par skridt videre. Han siger til Ritzau, at det er »direkte ulovligt, hvis en offentlig institution som Københavns Universitet ansætter en lang række medarbejdere uden opslag, fordi deres tidligere arbejdsgiver har skænket den offentlige institution et pengebeløb«.

SENESTE 31. marts 17.48: KU’s rektor Ralf Hemmingsen svarer på sagen i en pressemeddelelse.

Seneste