Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

23. december: Julefarvel fra Arktisk Station

JULEKALENDER 2016 - Årets sidste julekalenderindslag her på Uniavisen viser fotos fra Arktisk Station i decembers tusmørke på Diskoøen med fede farver fra en svag sol under horisonten. Desuden er der en stribe stemningsbilleder fra Lyngmarksfjeldet set i oktober måneds dagslys.

På Arktisk Station i Grønland har solen holdt sig skjult under horisonten i over en måned, men medarbejderne deroppe har sendt os en håndfuld billeder af, hvordan der ser ud nu.

Det er stationens leder, Casper T. Christiansen, der har taget dem.

Se med nedenfor – sammen med en stak fotos taget i oktober måneds dagslys fra området inde på Diskoøen bag Arktisk Station. Uniavisen tog dem, da avisens medarbejder besøgte Arktisk Station.

Arktisk Station med juleudsmykning i måneskin på 69N – det er lige så højt oppe som det nordligste af Norge.

Her er et billede over mod byen Qeqertarsuaq med havnen cirka 1 km vest for Arktisk Station.

Udsigt fra foran Arktisk Station ud over Diskobugten i den smule ‘dagslys’, der er tilbage i december.

Gårsdagens julekalenderindslag fortalte om Casper T. Christiansens forskningsprojekt 100 meter fra stationen på en dag i oktober. Nu ser det det samme sted med hans udstyr ud som ovenfor, når han skal ud og måle.

De følgende billeder er taget sidst i oktober, da Uniavisens medarbejder besøgte Arktisk Station i løbet af en periode med meget fint vejr, og mens der stadigvæk var cirka otte timers dagslys tilbage. Alle billederne er taget i forbindelse med en vandretur op til toppen af det 804 meter høje Lyngmarksfjeld bag Arktisk station.

Polarforskeren er en lille, sort prik i sneen oppe på toppen af Lyngmarksfjeldet

Udsigt gennem en dal på vandreturen op til toppen af Lyngmarksfjeldet. Diskobugten aness i baggrunden.

Storslået udsigt ind over Diskoøen og dens karakteristiske bjerge

Turen op til Lyngmarksfjeldets top begyndte i morgenmørke. På det første stykke passerede en scooter os flere gange op og ned. Når den kørte op, fragtede den medarbejdere til en lille byggeplads bag Lyngmarksfjeldet, hvor Grønlands mesterskab i skiløb skal finde sted i vinteren 2017!

Her kunne man egentlig godt forestille sig julemanden køre forbi i sin kane i vintermørket den 24. december på vej til Danmark, right?

Casper T. Christiansen med den eneste slags vanter, der dur i Grønlands kulde: sælskindsvanter. Casper er en meget erfaren fjeldudstyrs-bruger, og ifølge ham kan man ikke købe moderne vanter, der er varme nok

Her er oversiden af vanterne. De er ifølge Casper syet af en rengøringsdame, Antoinette Mølgaard, der er rigtig dygtig til at sy. Det er helt klart de varmeste luffer, Casper ejer, og han bruger dem kun, når det er rigtig koldt.

Til allersidst viser vi lige igen de i alt fire medarbejdere på Arktisk Station, selvom vi også viste dem i kalenderen fra den 1. december. Billedet er taget, da Uniavisens medarbejder sagde farvel til dem inden hjemrejse i slutningen af oktober.

Fra venstre mod højre: Stationsforvalter Kjeld Akaaraq Emil Mølgaard, stationsleder Casper T. Christiansen, matros og stationsmedhjælper Erik Wille og stationens forskningsskib Porsilds kaptajn Frode Vest Hansen

anfj@adm.ku.dk

Seneste