Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

300 astronomer til mørkt stof-kongres i Den Sorte Diamant

KORT NYT TIRSDAG - 300 astronomer til mørkt stof-kongres i Den Sorte Diamant - Tysk universitet dropper nu også de dyre tidsskrifter - Jagten på mørkt stof nærmer sig målet - To mio. fra Lundbeckfonden til KU-professor i nanomedicin - Årets PhD Day på Sund fandt sine vindere i kommunikation - Bent Blüdnikow kritiserer KU's nazismekonference.

300 astronomer til mørkt stof-kongres i Diamanten

Københavns Universitet (KU) spiller en central rolle i udviklingen af en ny Euclid-satellit, der efter planen skal sendes op i 2019 for at studere mørkt stof og energi. Satellitten er centrum for en konference for 300 forskere og ingeniører, der i dag og i morgen er samlet i Den Sorte Diamant, og satelliten skal føre til et kvantespring i forståelsen af mørkt stof og mørk energi, står der i en kort og hurtigt læst artikel i Ingeniøren, mens KU’s Space Science Center har lavet et mere udførligt nyhedsbrev som PDF med konferencen – vent på PDF’en loader og scroll ned til side tre.

Tysk universitet dropper nu også de dyre tidsskrifter

Et matematikinstitut på det tekniske universitet i München opsiger abonnementer hos forlaget Elsevier, der udgiver videnskabelige tidsskrifter. Britisk topmatematiker mener, at andre bør gøre det samme, skriver Ingeniøren. Priser der bare bliver ved med at vokse op i himlen gør det ikke længere muligt at købe tidsskrifterne, og universitetet i München vil nu gøre det muligt at lægge matematikernes artikler på internettet på Arxiv.org.

Lektor: Jagten på mørkt stof nærmer sig målet

Astrofysiker og lektor Kristian Pedersen fra Dark Cosmology Center ved Niels Bohr Institutet og leder af KU’s tværgående Space Science Center forventer, at vi snart ved noget mere om naturen af mørkt stof. Enten findes stoffet i form at såkaldte neutralinoer, eller også må vi klø os i hovedet, siger han til Ingeniøren.

To mio. fra Lundbeckfonden til KU-professor

Forskere på Institut på Farmaci på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund) på KU har fået to millioner kroner fra Lundbeckfonden til at forske videre på designet af en ny nanomedicin, der blandt andet skal kunne behandle Alzheimers sygdom. Det er professor Moein Moghimi, Institut for Farmaci, der har modtaget pengene, skriver Sund i en pressemeddelelse.

Årets PhD Day fandt sine vindere i kommunikation

Hver år får ph.d.-studerende på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund) mulighed for at lufte formidlingsevnerne og teste forskningsresultaterne uden for laboratoriet. Under årets PhD Day mandag 10. maj kunne de, sammen med Sunds ansatte, fordybe sig i hele 263 farverige videnskabelige posters. Derefter var det bare med på fem minutter at formidle de vigtigste pointer fra deres poster til dommerne. Carsten H. Nielsen blev i år PhD Student of the Year med sit projekt: Early assessment of response to therapy: PET imaging of apoptosis. De tre bedste posters var fabrikeret af Bo Kok Mortensen, Mads Kristian Ersbøll og Janne Schjoldager med hver deres projekter.

Bent Blüdnikow kritiserer KU’s nazismekonference

I Berlingske skriver Bent Blüdnikow, at det dog er strålende, at KU netop har afholdt en konference om KU’s forhold under nazismen i 1930’erne og 1940’erne, men at det er bemærkelsesværdigt, at KU har undladt at gøre det samme vedrørende kommunismen i det 20. århundrede. Ifølge Bent Blüdnikow blev der ellers udført stalinistisk meningskontrol på flere instititutter. Berlingske, side 22, mandag 14. maj 2012.

Artiklen er udgivet 8:01 og opdateret kl. 10:15 og igen kl. 10:58.

Seneste