Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

50 mio. skal sikre flere fantastiske resultater fra Willerslev

NYT CENTER - I dag åbner Center for Geogenetik på Københavns Universitet. Her vil studier af gamle dna-stumper i de kommende år vende op og ned på vores viden om og syn på fortiden.

Generne fortæller mere om mennesket, end det typisk ville finde på at afsløre i høfligt selskab.

Sådan har det været altid, og vi har også vidst det i årevis. Det nye er, at forskerne er blevet ubegribeligt dygtige til også at aflæse fortidens genetiske informationer. Ikke mindst de forskere, som arbejder på Eske Willerslevs Center for Geogenetik, der officielt åbner i dag.

LÆS: Nyheder.ku.dk’s glimrende artikel om åbningen.

Lort er guld værd

Professor Willerslevs banebrydende forskning har givet adskillige spektakulære resultater: For eksempel har analyser af forstenet afføring bevist, at de første amerikanere med meget stor sandsynlighed var forfædre til USA’s indianere.

Willerslev har også punkteret en gængs teori om, hvorfor istidens megadyr forsvandt så pludseligt fra fortidens kølige stepper. Mange har ment, at det var menneskets skyld, men generne udpeger datidens klimaforandringer (der ikke dengang, sandsynligvis, var forårsaget af menneskets handlinger) som synderen.

Tidligere i år genskabte Willerslev og Co. genetisk en grønlandsk mand fra en i dag uddød kultur og scorede dermed en forside i Nature.

LÆS: Meget mere om Willerslevs gamle lort.

Det er Danmarks Grundforskningsfond, der har skudt 50 millioner i centret, der beskæftiger 55 mennesker. Statens Naturhistoriske Museum er vært for forskerne.

chz@adm.ku.dk

Seneste