Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

70 år: Den frie forsknings forkæmper

NYHEDSOVERBLIK FREDAG - 70 år: Den frie forsknings forkæmper - Birgit Petersson om 40 år med legal abort i Danmark - Ingen vindmøller hos de rige i Nordsjælland, tak.

70 år: Den frie forsknings forkæmper

Berlingske bringer et portræt af professor, dr.med Jens Christian Djurhuus i anledning af, at han fyldte 70 år i går. Han blev dr.med. fra Københavns Universitet (KU) i 1980 og var primus motor i opbygningen af Danmarks største forskningsinstitut ‘Institut for Klinisk Medicin’ ved Aarhus Universitet. Han har også været aktiv deltager i forskningsråds-systemet, og i de sidste 5,5 år og frem til årsskiftet fungeret som formand for Det Frie Forskningsråd. På grund af de bedrifter og andre kalder Berlingske ham ‘den frie forsknings forkæmper’.

Birgit Petersson om 40 år med legal abort i Danmark

Danmark har i dag haft 40 år med retten til legal abort, men den har også givet samfundet nye problemer. Det skriver Birgit Petersson, lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved KU og gennem mere end 20 år medlem af Abortankenævnet, i en kronik i Kristeligt Dagblad. Hvor går fx grænsen for, hvad vi fremover skal tillade i forhold til nye genteknologier (kræver login).

Ingen vindmøller hos de rige i Nordsjælland, tak

Det kan vise sig stort set umuligt at få placeret vindmøller i Nordsjælland, selv hvis man laver en lokalplan, fordi der er helt andre værdier på spil i Nordsjælland end i fx ‘Udkantsdanmark’. Det siger Peter Pagh, professor i miljøret ved KU, til Ekstra Bladet. Husene i Nordsjælland koster langt mere end i andre dele af landet, og dermed er kommunernes motivation til at kaste sig over projekter med vindmølle-opstilling langt mindre (kræver login), siger han.

anfj@adm.ku.dk

Seneste