Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Åbent brev til Studenterrådet fra Frit Forum

VALGKAMP - Studenterrådets to kandidater til universitetsvalget er næsten sikre på at blive valgt ind i bestyrelsen. Men er det demokratisk og gennemsigtigt at vælge de kandidater internt i Studenterrådet, spørger Frit Forum.

Kære Aktive i Studenterrådet

Ved universitetsvalgene på Københavns Universitet de seneste år har valgprocenten været meget lav, og sidste år var det kun 13,5 procent af de stemmeberettigede, der deltog i universitetsvalget. En så lav stemmeprocent er ikke tilfredsstillende i et demokrati – heller ikke et studenterdemokrati.

De få foreninger, der involverer sig i studenterpolitikken, har derfor et ansvar for at få de studenterpolitiske problemstillinger ud til vores medstuderende. Vi skal vise, at man kan gøre en forskel på det enkelte studie ved at sidde i studienævnet, på de fysiske omgivelser ved at engagere sig i studiemiljøudvalg, i de overordnede beslutninger på universitetet ved at sidde i universitetsbestyrelsen og på universitetspolitikken på landsplan ved gennem kampagner og gode argumenter at påvirke politikerne.

Rektor har gjort sit til at skabe de bedst mulige rammer for universitetsvalget ved at indføre elektronisk afstemning samt sørge for, at alle lister med opbakning kan få støtte til at føre kampagne og skabe fokus på universitetsvalget.

Det kræver dog også noget af de studenterpolitiske lister – især af Studenterrådet.

Studenterrådet går hvert år til valg med et hav af forskellige lister. Det skaber forvirring og gør valget uigennemsigtigt. Ikke mindst fordi en jurastuderende kan stemme på Studenterrådets juraliste, og så går vedkommendes stemme til en på Bioteknologi. Det er ikke tilfredsstillende.

Vi har som studerende to pladser i KU’s bestyrelse. I har (som ved tidligere år) allerede valgt jeres spidskandidater internt i Studenterrådet. De to er næsten sikre på, at de bliver valgt til bestyrelsen. Netop fordi jeres mange forskellige lister bliver brugt til at kanalisere stemmerne hen på de to spidskandidater.

Lad os give vores medstuderende et gennemsigtigt demokratisk valg, hvor meninger kan brydes og alle lister anerkender, at de er studenterpolitiske lister ifølge universitetsloven – det vil sige ikke hverken fagforeninger eller elevråd. I den forbindelse er det relevant at spørge jer, om I har valgt at stille op på én liste til universitetsvalget i år?

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste