Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Årsfest - for hvem?

KRABASK - Universitetet er klar til at skåle for sig selv. Men kendt juraprofessor drysser malurt i punchbowlen med sarkastisk festtale.

Københavns Universitets årsfest, som afholdes i dag, er blevet et taffel for djøf’er og topadministratorer, der fejrer deres magt og blæser på, at universitetet er i uføre over Penkowa-sagen.

De fagfolk, der burde tegne universitetets profil, er henvist til gæsterækkerne, hvis de overhovedet er indbudt til årsfesten.

Studenter og lærere var en distraktion

Det er sådan cirka, hvad man kan uddrage af en kronik af juraprofessor Ditlev Tamm, som blev bragt i Berlingske torsdag den 17. Kronikken er en fiktiv, selvgratulerende tale, hvori KU’s bestyrelsesformand, Nils Strandberg Pedersen, blandt andet får lov at sige, at det er en særlig sejr:

»… at universitetets gamle hovedbygning med dens mange højloftede undervisningslokaler har kunnet inddrages til kontorer. Det har været et forstyrrende element med alle de studenter og lærere, der løb rundt og distraherede.«

»Nu varer det heldigvis ikke længe, førend de sidste studenter og den sidste professor har forladt Københavns indre by, så vi kan være i fred,« siger den fiktive bestyrelsesformand i Tamms kronik.

Institutledere fylder mest

Selv ønsker Ditlev Tamm ikke at knytte kommentarer til sin tekst, som han heller ikke vil betegne som en kritik. Kronikken må tale for sig selv, og desuden ville det ikke være elegant at skære tingene ud i pap, siger han til Universitetsavisen.

Ditlev Tamm, som er en af KU’s mest profilerede professorer og indehaver af to doktorgrader, er ikke selv blevet inviteret. Men ifølge KU’s ledelse er der ikke grund til at tro, at forskerne fylder mindre ved årsfesten end tidligere.

Ifølge KU’s vicedirektør for kommunikation, Jasper Steen Winkel, er hovedparten af de indbudte gæster institutledere. De er ganske vist ifølge loven defineret som teknisk-administrative ansatte (TAP), men selv om de udfører en ledelsesopgave, har de også en videnskabelig baggrund inden for deres felt.

Gæstelister

Universitetsavisen har bedt om indsigt i gæstelisterne fra de senere år for at kunne tjekke, om administratorerne virkelig fylder mere, end de plejede, ved KU’s årsfester.

I mellemtiden kan man læse KU’s rektor Ralf Hemmingsens (nonfiktive) tale til årsfestens indbudte, og de studerendes (ret kritiske) bidrag til festlighederne.

Ditlev Tamms uautoriserede tale findes her.

chz@adm.ku.dk

Seneste