Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Adjungeret KU-professor hædres med nystiftet pris

ROS - Adjungeret professor i international ophavsret Jørgen Blomqvist har modtaget en pris på 25.000 kroner fra Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde.

Adjungeret professor ved Københavns Universitet, Jørgen Blomqvist, har som den første modtaget den nystiftede UBVA-pris og en check på 25.000 kroner.

Prisen overrækkes af Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA), et udvalg under fagforeningen Akademikerne. Udvalget varetager akademikeres interesser i relation til immaterialret – det vil sige ophavsret og patentret.

Vil sætte fokus på ejerskab til idéer

UBVA-prisen uddeles til personer eller organisationer, som har gjort en særlig indsats for at fremme ejendomsret eller forskningsetik. To områder, som ifølge Akademikernes formand Lars Qvistgaard, er begyndt at fylde mere for fagforeningens medlemmer.

»Vi oplever i Akademikerne, at ejendomsret fylder mere og mere i vores medlemmers bevidsthed og i deres ansættelsesforhold. Det hænger nok sammen med den generelle samfundsudvikling – når Danmark er et videnssamfund, hvem skal så eje idéerne, der ligger til grund for viden? Ejerskab til idéer er noget, vi er blevet mere opmærksomme på,« siger Lars Qvistgaard.

»Og forskningsetik er for mig at se alfa omega. Vi hører jo hele tiden om uheldige sager, men vi vil gerne sætte fokus på forskningsetik på en positiv måde,« tilføjer han.

Akademikernes formand kalder Blomqvist ’knalddygtig’

Lars Qvistgaard, som overrakte prisen 3. november, var ikke det mindste i tvivl om, at Jørgen Blomqvist var den rette modtager:

»Jørgen Blomqvist har gjort en enorm indsats for ophavsretten. Han var sekretær for det udvalg, som redigerede den ophavsretslov, som ligger til grund for den nuværende lovgivning. Så han har spillet en afgørende rolle for, hvordan lovgivningen ser ud. Desuden har han været medarkitekt på Copydan, som varetager forfattere, kunstnere og medievirksomheders rettigheder, og som er en forbilledlig organisation. På globalt plan har Jørgen også sat sit aftryk, fx ved sit arbejde for indførelse af moderne ophavsrettigheder i udviklingslande,« siger Lars Qvistgaard.

»Han er knalddygtig, og han er virkelig et fyrtårn inden for ophavsret. Han fortjener stor anerkendelse, for han har virkelig gjort en stor indsats,« siger Lars Qvistgaard.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste