Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Afskedsreception for Kristian Helin, der flytter til New York

Navne — Efter i 15 år at have knækket cancer-koder på Københavns Universitet, skal Kristian Helin lede et forskningscenter på Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Afskedsreception

250 medarbejdere og samarbejdspartnere på Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) siger farvel til direktør Kristian Helin fredag 1. juni, kl. 15.00 – 17.00 i Lundbeck Auditoriet på Ole Maaløes Vej 5.

For næsten et år siden blev professor Kristian Helin kontaktet af Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, der ville rekruttere ham til at arbejde i centret, der først og fremmest er et specialiseret hospital med 15.000 medarbejdere.

I 15 år har Kristian Helin været direktør for Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) ved Københavns Universitet. BRIC har i dag 250 medarbejdere, som han har det daglige ansvar for, så han har været meget omhyggelig med at overveje fordele og ulemper ved en flytning, inden han sagde ja, fortæller han.

Han beskriver sin tid på KU som fantastisk, så Memorial Sloan Kettering Center skulle have noget særligt:

»Memorial Sloan Kettering Center er et af de bedste kræfthospitaler i verden, og det er førende inden for både den basale og kliniske kræftforskning. Ved at tage imod den stilling, som centret tilbyder mig, får jeg nogle muligheder, jeg ikke umiddelbart har i Danmark,« siger Kristian Helin.

Nye muligheder for at lave grundforskning

Kristian Helin blev ansat ved KU i 2003 alene med det formål at starte og etablere BRIC som et eliteforskningscenter.

Derudover er Kristian Helin en meget aktiv forsker, så selv om han har sidste arbejdsdag som direktør torsdag 31. maj 2018, beholder han sin stilling som professor på Københavns Universitet – dog på deltid fra 1. september.

Han er nemlig også leder for et forskningsteam med 25 medarbejdere, og han ønsker at videreføre og afslutte de forskningsprojekter, der allerede er sat i gang.

I løbet af september begynder han så i sin nye stilling i USA som leder af ’Program in Cell Biology’ og som direktør for ’Center for Epigenetics Research’ på Memoral Sloan Kettering Cancer Center.

»Hospitalet har for det første en meget stærk forskningsafdeling, der hedder the Sloan Kettering Institute, og i den forskningsafdeling er der ni programmer, og jeg skal være leder for det ene. De ni svarer til institutter på KU. Forskningen ved dem er af grundvidenskabelig karakter, og det gør det muligt for mig at videreføre noget af den forskning, jeg har lavet i Danmark,« siger Kristian Helin.

Forskningen kommer ud i hospitalsafdelingerne

Desuden har Memorial Sloan Kettering Cancer Center en række tematiske centre, der går på tværs af programmerne og ind på hospitalsafdelingerne, hvor der både er deltagere fra de ni forskningsprogrammer og klinikere.

»Der vil både være forskere som mig, og der vil være forskere, der arbejder med medicinalkemi, strukturkemi samt klinikere, der laver kliniske afprøvninger og forsøg samt behandler patienter,« siger Kristian Helin.

[Jeg] håber […] at jeg kan bruge den erfaring, jeg får, og kan overføre den til KU

Kristian Helin

Det giver nogle muligheder, der ikke eksisterer i Danmark, fordi vi endnu ikke har udviklet den nødvendige infrastruktur til formålet, mener han – og det har i sidste ende været afgørende for hans beslutning om at flytte:

»Sloan Kettering er førende inden for at implementere strukturer, der fremmer anvendelsen af basale forskningsresultater på hospitalsafdelinger, og jeg håber, at jeg kan udnytte det forhold i forskningen i mit laboratorie. Samtidig håber jeg, at jeg kan bruge den erfaring, jeg får og kan overføre den til KU. Det er en væsentlig grund til, at jeg også fortsætter som professor ved KU,« siger Kristian Helin.

Ifølge Kristian Helin han har valgt at sige sin stilling op allerede nu netop med henblik på at kunne være med til at køre den ny direktør for BRIC i stilling, og for KU er det også kun en fordel, at hans stilling som direktør for BRIC kan blive slået op relativt hurtigt.

Seneste