Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Analyse: Hvad er værdien af et universitet?

NYHEDSOVERBLIK TORSDAG - Analyse: Hvad er værdien af et universitet? - Her er Danmarks nye eliteforskere - Avis: Studerende bør kæmpe for en højere sag ikke kun SU - Gældsplagede studerende skal have bedre rådgivning - Studerende: Bagudbetalt SU skræmmer unge væk - Humanistiske uddannelser allierer sig med erhvervslivet - Nyt hul på primtalsbylden: Primtal med 17.425.170 cifre.

Analyse: Hvad er værdien af et universitet?

Selv om universiteterne har en rolle som værdiskabere i samfundet, så et det straks sværere at definere, hvori værdien består, skriver Ingeniøren i en analyse af problemstillingen. Politikerne presser eller på for at universiteterne skal blive bedre til at beskrive deres egen værdi. Uden værdi, ingen penge. Men hvilke parametre skal man måle værdien på, spørger blandt andet en arbejdsgruppe under Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Her er Danmarks nye eliteforskere

Fem forskere bliver i dag udpeget som Danmarks nye eliteforskere. Kun en ud af de fem er ikke-jyde og ikke-naturvidenskaber, skriver Ingeniøren. Undtagelsen er Claudia Welz fra Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet (KU), der kombinerer sin forskning med filosofi og litteraturvidenskab. De øvrige eliteforskere forsker i kvantemekanik, komprimeringsalgoritmer, fundamentale naturlove og kvanteteknologi.

Avis: Studerende bør kæmpe for en højere sag – ikke bare SU’en

Politikens analyseredaktør Poul Aarøe Andersen skyder efter de studerende for kun at gide at kæmpe for SU og ikke for andre sager, der i virkeligheden er langt vigtigere. Analyseredaktøren skriver blandt andet, at et af de mest tåkrummende optrin i dansk studiehistorie udspillede sig, da et ‘forkølet kobbel af studerende’ mandag formiddag ville synge en sang for uddannelsesminister Morten Østergaard for at vise, hvad de mente om de planlagte SU-besparelser.

Gældsplagede studerende skal have bedre rådgivning

Både politikere og studenterorganisationer advokerer for, at gældsplagede studerende skal have bedre rådgivning for ikke at ende i håbløs gæld. Det skriver Information. Antallet af misligholdte studielån er steget med 27 procent fra 2010 til 2012.

Studerende: Bagudbetalt SU vil skræmme unge væk

Formand Jakob Ruggaard for Danske Studerendes Fællesråd er ikke glad for et forslag om at begynde at udbetale SU med bagudvirkende kraft, i stedet for – som nu – at udbetale den forud. Forslaget – hvis ambition er at komme et påstået misbrug af SU til livs – kommer fra Erhvervsskolerne, men Jakob Ruggard er nervøs for, at en sådan model vil kunne afskrække potentielle studerende fra at gå i gang med en uddannelse.

Humanistiske uddannelser allierer sig med erhvervslivet

Virksomheder er begyndt at skrive problemformuleringerne til de projekter, som humnaioras førsteårsstuderende på Aalborg Universitet skal skrive. Det er et eksempel på, at udviklingen har gjort det nødvendigt for universiteter at samarbejde meget tæt med virksomheder, skriver Politiken.

Nyt hul på primtalsbylden: Primtal med 17.425.170 cifre

En amerikansk matematikprofessor, Curtis Cooper, er den lykkelige opdager af verdens p.t. størst kendte primtal, skriver Ingeniøren. Det nye primtal har 17.425.175 cifre, og det tog 39 dages uafbrudt regnetid på en enkelt pc, kombineret med en lang række frivilliges computere, at eftervise, at Curtis Coopers tal virkelig var et primtal. Det sidste store primtal blev fundet i 2008. Fordi det bliver sværere og sværere at finde store primtal, forventes der ikke et nyt rekordprimtal før omkring 2020. Vi venter i spænding.

anfj@adm.ku.dk

Seneste