Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Anmeldelse: Finderup Lade

FREDAGSBAR - Træt af din lokale krostue? Så smut forbi Histories fredagsbar, der tager imod dig med åbne arme og osende bodegastemning.

Jeg vil nærmere kalde Finderup Lade en fredagsbodega end en fredagsbar. De primære forskelle mellem denne fredagsbar og det gængse værtshus på Ydre Nørrebro er, at klientellet er et par år yngre, og at her ikke er en jukeboks.

Man overraskes over, at her ikke hænger gamle mænd med læderjakker i hjørnerne.

Selve baren er en ægte kro-konstruktion i mørkt træ. De høje træpaneler er i samme materiale, og på de mørkegrønne vægge hænger gamle billeder og ølskilte.

Børges Bodega

Denne aftens tema er oven i købet ‘Børges Bodega’, så der er ternede duge på bordene og dansktopmusik fra højtalerne i dagens anledning.

Fedt at en fredagsbar, som er så værtshusagtig i forvejen, har selvironi nok til at gøre det til en hel aftens tema. Det er gennemført god stil.

Heldigvis besidder Finderup Lade værtshusets gode kvaliteter. Her er en virkelig fin, åben stemning, de studerende er nemme at få en sludder med, og ingen ser skævt til, at man bare gerne vil skråle med på Tommy Seebach, som er denne fredags mest spillede kunstner.

Diskolys over kongerækken

Historiestuderende har som bekendt et tæt forhold til fortiden. Dekorationen af Laden, som fredagsbaren kaldes i folkemunde, synes at være sammensat efter reglen: Hvis ting er gamle, må de også være fede.

For eksempel er motiverne fra det franske middelalderklenodie Bayeux Tapetet malet på væggene hele vejen rundt i lokalet. Ovenover ses blandt andet en amagerhylde og et stort, gammeldags ur. Portrætter af kongerækken hænger i lyset fra en diskokugle.

Rummet er også ret mørkt. Måske forsøger man at henlede tankerne på gamle dage ved at simulere den mørke middelalder.

Lykkehjul og ridderhår

Lykkehjulet, som i dagens anledning hænger ved siden af baren, er klart Ladens sejeste indslag. For en tier kan man dreje det og få svar på, hvad man skal drikke: Jägermeister, øl, Dr. Nielsen eller noget fjerde.

Man kan tabe på to måder: Hvis man lander på feltet ‘Danskvand’ eller på ‘Giro 413’. I sidstnævnte tilfælde doneres tieren ubeskåret til dette dansktop radioprogram.

Størstedelen af gæsterne i Laden er fyre. Historie er et af de få fag, der har en overvægt af fyre. Mange af dem lever op til historiestandarden med halvlangt ridderhår. Generelt er klientellet dog en meget blandet skare, hvilket altid er rart – de fleste vil føle sig velkomne her i Laden.

Fredelig fredagsøl

Til gengæld kunne historikerne godt bruge lidt mere lys. Og så er Finderup Lade desværre også en af de fredagsbarer som ikke kan finde ud af at sætte sine øl i køleskabet.

Til gengæld er det et virkelig gennemført sted, som er hyggeligt og besøgsvenligt. Stemningen er imødekommende og de bløde sofaer er svære at forlade, når man først har slået sig ned.

Jeg kan ikke forestille mig, at festen når helt op i dansegear specielt tit, men til en fredelig fredagsøl er Laden et udmærket sted.

Karakter: 7

uni-avis@adm.ku.dk

Ida Holmegaard anmelder fredagsbarer rundt omkring på Københavns Universitet. Karakterer uddeles efter 12-skalaen. Find hendes anmeldelser hver uge her på uniavisen.dk

Seneste