Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Anne Vang: min tid som studerende

TILBAGEBLIK – Kendte alumner fortæller om deres studietid på Københavns Universitet. Anne Vang synes, det var virkelig hyggeligt at skrive speciale, og generelt opfordrer hun til, at man som studerende skal huske glæden ved sit fag og tillade sig selv at være passioneret og begejstret.

Anne Vang var børne- og ungdomsborgmester for Socialdemokratiet i Københavns Kommune indtil august 2013. Hun dimitterede fra Statskundskab i 2008.

Hvad husker du bedst fra din studietid?
»Jeg skrev speciale sammen med en god veninde, og vi barrikaderede os en del af tiden i hendes forældres sommerhus i Fjerritslev. Vi bagte rigtig mange grovboller og gik lange ture, og jeg har et helt vildt idyllisk billede af den tid. Det var en meget varm sommer, så da vi kom hjem til København, sad vi på min altan, når vi ikke var på biblioteket, indtil vores computere og hjerner var for overophedede til at fortsætte. Vi skrev om statens puljestyring af kommunerne, og jeg nåede ikke at blive rigtig træt af det. Det var virkelig hyggeligt.«

Fortæl om den sjoveste oplevelse, du havde som studerende på KU.
»Det var faktisk det at skrive speciale. Indtil da var jeg gået igennem studiet som enspænder, der skrev alle opgaver alene. Men det viste sig til sidst at være rigtig godt at arbejde sammen, og ved at tale om tingene fik vi mange nye idéer, som ingen af os ville have fået alene. I dag er jeg meget imponeret af og også lidt misundelig på de af mine medstuderende, der stadig mødes med deres studiegrupper. De har hjulpet hinanden frem og er alle sammen blevet dygtigere af samarbejdet. Jeg havde ingen læsegruppe og fortryder, at jeg ikke brugte tid på at være del af et fagligt netværk. Jeg havde meget arbejde, som var relevant og godt, men som også tog tiden.«

Hvad lavede du efter skoletid?
»Jeg blev valgt til borgerrepræsentationen på Københavns Rådhus i 2005 og blev politisk ordfører for Socialdemokratiet. Jeg var der mere end fuldtid, men det spillede enormt godt sammen med studierne, og jeg valgte fag, der havde noget med økonomi og kommunalpolitik at gøre. Jeg blev bedre til mit job af at læse, og derfor kunne jeg klare begge dele, men jeg ville gerne have været en mere aktiv del af studiemiljøet.«

Hvordan har du kunnet bruge dit studium i dit senere liv?
»Jeg ville på ingen måde have været uden de år. At få lov at fordybe sig i et emne er fantastisk og har været meget brugbart at kunne som politiker. Samtidig har mødet mellem teori og praksis været skægt, og uddannelsen har rustet mig godt til forhandlinger. Om formiddagen kunne jeg sidde på Kommunehospitalet og høre om forvaltningsapparat og kommuner, for så om eftermiddagen at spadsere over på Rådhuset og være i den verden selv. Det var enormt vigtigt for mig at gøre studierne færdige frem for at lade mig opsluge af det politiske liv, som mange andre har gjort før mig. Jeg prioriterede studierne, for uden dem ville jeg være bange for at blive økonomisk afhængig af det at være politiker og ende med at være det af nød og ikke af lyst.«

Hvordan får man ifølge dig mest ud af sin studietid? Hvordan er man en »god« studerende?
»Hvis man er i tvivl om, om man skal prøve eller gøre noget eller ej, så gør det. Helt generelt. For som studerende har man den frihed. Man skal huske at nyde studierne og gøre brug af alle de muligheder, de bringer med sig. Tænk, hvor privilegeret det er, at den eneste forpligtelse, man i de år har over for samfundet, er at gøre sig selv klogere. Jeg tror, man på den baggrund kan komme langt med begejstring. At give sig selv lov til at være passioneret og dyrke sine passioner er det allervigtigste, hvis man vil være en god studerende.«

Siden sin afgang fra borgmesterpinden i august 2011 har Anne Vang været uddannelsesdirektør på erhvervsskolen Niels Brock.

therese.hjorth@adm.ku.dk

Seneste