Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Astmaforsker Hans Bisgaard modtager Novo Nordisk Prisen 2019

Priser — Professor og overlæge Hans Bisgaard modtager Novo Nordisk Prisen 2019 på 3 millioner kroner for 35 års forskning i astma hos børn.

Professor og overlæge Hans Bisgaard modtager Novo Nordisk Prisen 2019 for sin forskning i astma og inflammatoriske sygdomme hos børn.

Hans Bisgaard havde astma som barn og oplevede både fysiske og psykologiske konsekvenser af sygdommen. Han fortæller, at det inspirerede ham til en livslang karriere inden for astmaforskningen:

»Astma er den mest almindelige kroniske sygdom i barndommen. Det er også den mest almindelige årsag til at blive indlagt på hospitalet som barn. Børn skal kunne udfolde sig fysisk. Astma forhindrer dem i at gøre det. De psykologiske konsekvenser kan dog være endnu større. Hvis du f.eks. ikke vælges til fodboldholdet i skolen, føler du dig anderledes end de andre.«

Hans Bisgaards forskergruppe har udført flere kliniske forsøg, der har forbedret behandlingerne af børn med astma. I 1998 begyndte gruppen at følge en kohorte på hundredevis af børn af astmatiske mødre for at forstå hvorfor og hvordan astma udvikler sig. Hvert halve år siden fødslen har de undersøgt børnene og målt på kliniske parametre som fx astma, allergi og lungefunktion.

Et team hvor 2+2=5

»Jeg er meget lykkelig over at modtage denne anerkendelse for 35 års fokuseret forskning i forebyggelse og behandling af børneastma,« siger Hans Bisgaard til Uniavisen, hvorefter han skynder sig at rette spotlyset over på sin forskergruppe:

Novo Nordisk Prisen

Novo Nordisk Prisen uddeles årligt, første gang i 1963, som belønning for enestående lægevidenskabelig forskning eller anden forskningsindsats, der kan komme lægevidenskaben til gode.

Prisen er på 3 mio. kr., heraf er 2,5 mio. kr. et rådighedsbeløb til forskningsformål inden for prismodtagerens fagområde.

»Prisen er i høj grad en påskønnelse af vores team, hvor alle arbejder på samme projekter fra forskellige komplementære vinkler. Gruppen er meget heterogen med en skøn blanding af klinikere og grundforskere. Derved bliver 2+2=5. Over alt andet står vi her på grund af de utrolige cirka 1.100 familier, som trofast er kommet til omfattende undersøgelser hvert halve år, senest til 18-årsundersøgelse, hvor vi fik besøg af cirka 90 procent af den oprindelige kohorte.«

Med prisen følger tre millioner kroner, hvoraf 500.000 er en personlig hæderspris. På spørgsmålet om hvilke muligheder, der åbner sig med prisen, svarer Bisgaard:

»Personligt er det fantastisk i slutningen af sin karriere at føle sig påskønnet; at det har nyttet også selv om vejen har været bumpet. Det er et uhyre vigtigt klap på skulderen til vores team og familier, som alle er glade og får energi fra dette. Den entusiasme som prisen giver os alle, vil øge vores chance for at levere flere skelsættende resultater.«

Seneste