Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Bamser på briksen

To dage midt i september kunne bamser i alle aldre blive helbredt for alskens skavanker. De skulle blot medbringe et barn til at holde deres hånd når det blev lidt farligt. Lægestuderende fra Københavns Universitet holdt bamsehospital for fjerde gang

Okay og hvad fejler Bamse så?« smiler den studerende. »Han har ondt i maven,« svarer pigen genert og peger på Bamses mave.

»Jamen så må jeg hellere lytte lidt til den,« svarer Patricia Duch der er lægestuderende, men i dagens anledning har titel af bamselæge. Hun bøjer sig ind over Bamse og lytter forsigtigt til hans mave med et stetoskop. Anna kigger med store øjne på det fremmede instrument.

»Kender du sådan et? Prøv du at holde det,« siger lægen til pigen. Et par små hænder rækker langsomt ud efter stetoskopet, og Anna vender og drejer det mens hun betragter det i stilhed.

»Fik Bamse meget at spise i går?« spørger Patricia Duch, men Anna er for optaget til at svare.

»Jeg tror at Bamse skal have et plaster på maven. Og så skal du huske at han skal have masser af motion, og lad ham ikke spise for meget igen, vel?« Anna kigger betaget på det lyserøde prinsesseplaster på Bamses vom.

Et brækket ribben
»Jeg er på 12. semester, så det er min sidste chance for at deltage. Jeg er glad for at det lykkedes,« fortæller Patricia Duch i en pause mellem konsultationerne.

»Det handler for os om at give dem en god oplevelse ved fx at lade dem se og føle at stetoskopet ikke er farligt. Og vi bliver også klogere. Vores pensum træner os i at kommunikere med voksne, men ikke med børn.«

Mange bamser har ondt i ørerne, fortæller Patricia Duch.

»Jeg havde nok regnet med at bamsernes symptomer ville afspejle børnenes egne oplevelser. Men det har jeg kun oplevet en enkelt gang hos bamsen der led af sukkersyge ligesom barnets egen mor.

Der måtte jeg passe på hvad jeg lovede barnet. Et plaster kan måske kurere bamse, men ikke mor.«

Doktor Duch er klar til næste patient, frøen Kaj.
»Hvad fejler så Kaj her?« lyder spørgsmålet.

Uden tøven svarer den lille dreng ivrigt: »Han har også ondt i maven!«
»Nå da, jamen så må vi hellere kigge lidt på ham.« Lægen trykker Kaj på bugen. »Gør det ondt her?« August nikker. »Hvad med her?«

Hun niver forsigtigt Kaj i låret, og August nikker bekræftende.

»Når det gør ondt over det hele, er vi nok nødt til at tage et røntgenfoto af Kaj.«

Børnene trasker efter ind i et andet af teltets rum hvor endnu en studerende står klar med røntgenapparatet, en lommelygte i en hvid kasse. Kaj bliver blidt lagt ind under kassen, og August går hen og tilbyder Kaj sin hånd til trøst.

Men det er hurtigt overstået, og den studerende tryller et fotografi frem fra en mappe. Tilbage i konsultationen betragter Patricia Duch resultatet sammen med børnene.

»Her kan du se hvordan Kaj og du selv ser ud indeni. Det der er ribbenene,« fortæller hun og prikker August i siden.
»Jeg tror at Kaj har brækket et ribben, så vi må hellere give ham bandage på.«

Da Kaj er blevet lappet, løber børnene ud til deres pædagoger. De fortæller ivrigt om oplevelsen, mens de viser de indbundne bamser frem. IMCC holder Bamsehospital hvert år, og de kan altid bruge flere bamselæger.

Seneste