Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Bendt Bendtsen vil ændre SU’en til et lån

SU-DEBAT – Omdan SU'en til et lån, man får tilbagebetalt, foreslog EU-parlamentariker Bendt Bendtsen (K), da det danske SU-system torsdag var til debat.

Egentlig skulle politikernes duel i Europahuset torsdag den 19. september have handlet om, at EU-domstolen for nylig besluttede, at Danmark fremover skal betale for SU til udlændinge. Det er en af den slags domme, som man kunne frygte vil ruinere det danske uddannelsessystem, derfor debatten.

EU-dommen skræmte dog ikke aftenens debatpanel, der ud over den tidligere konservative formand, nu EU-parlamentariker, Bendt Bendtsen bestod af SU-ordfører fra Venstre Mads Rørvig og den socialdemokratiske EU-parlamentariker Ole Christensen.

Det blev hurtigt afklaret, blandt paneldeltagerne, at der i realiteten ikke er ret mange udlændige, som vil kvalificere sig til at få SU i Danmark. Til gengæld var der blandt de blå politikere bekymring for SU-systemet mere generelt.

Ny SU-reform på vej?

Mads Rørvig (V) så en del mangler i det nuværende SU-system og roste SU-reformen fra 19. april i år. Han kaldte det nye krav om 30 ECTS per semester for »revolutionerende« og så helst en ny SU-reform om under 10 år.

»Danske studerende er godt privilegerede«, sagde Mads Rørvig, som ikke kunne se nødvendigheden i SU til et sjette studieår. Danskerne er nogle af dem, der er længst tid om at færdiggøre deres uddannelse. På RUC er en ud af 100 færdig på normeret tid. Mads Rørvig mente, at skylden primært kan findes hos universiteterne og den nye SU-reform er med til at forbedre dette.

Mere SU til nogle uddannelser end til andre.

Bendt Bendtsen (K) var villig til at ændre SU-systemet. Han foreslog, at studerende på forskellige uddannelser kan få forskellig SU.

Der uddannes, mente Bendt Bendtsen, alt for mange statskundskabere og for få kandidater i naturvidenskabelige discipliner. »Folk bør i højere grad uddannes i de fag, der giver gode muligheder for et job«, sagde han.

Ole Christensen (S) protesterede: »Man skal uddanne sig til livet, ikke til erhvervslivet,« sagde han. Han mente ikke, at der skal ændres ved SU-systemet.

SU’en kan udbetales som lån

Hvis SU-systemet ikke skal presses af kommende EU-domme, kan en løsning ifølge Bendt Bendtsen, være at omdanne SU’en til et lån. Lånet ville blive tilbagebetalt som arbejdsbidrag i løbet af de første seks år efter endt uddannelse. På denne måde betaler man ikke for uddannelsen i sidste ende.

»Dette system vil ikke trække socialt skævt, som ved direkte brugerbetaling. Man sikrer samtidig, at de nyuddannede bliver i Danmark,« sagde Bendt Bendtsen.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste