Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Bent Jensen angriber kendt KU-professor

KARAKTERMORDFORSØG - Den iltre koldkrigsforsker Bent Jensen slår fra sig. I en kronik beskylder han historieprofessor Poul Villaume for at udbrede rygter og sladder, og kalder ham »en dygtig stalinist«.

Tonen er hele vejen aldeles ætsende i den kronik af historieprofessor Bent Jensen, som Jyllands-Posten bringer i dag. Heri lader han slagene regne ned over retssystemet, sin nemesis Jørgen Dragsdahl og, ikke mindst, professor i historie ved Københavns Universitet, Poul Villaume.

»I en tidligere fase af sin karriere var Villaume kendt som en meget dygtig stalinist,« skriver Bent Jensen blandt andet.

Men hans egentlige anklager lyder, at professor Poul Villaume analyserer kilder, han ikke kender, og at han indsamler og udbreder rygter og sladder.

LÆS: Bent Jensens angreb i Jyllands-Posten.

Injuriesag

Anledningen til kronikken er den injuriesag, som Bent Jensen har tabt til Journalisten Jørgen Dragsdahl. Som leder af Center for Koldkrigsforskning har Bent Jensen studeret PET-dokumenter fra perioden under Den Kolde Krig, som han har haft særlig tilladelse til at gennemgå.

På baggrund af sine undersøgelser konkluderede Bent Jensen i 2007, at Jørgen Dragsdahl var agent for KGB, hvilket fik Dragsdahl til at anlægge sag for at blive renset.

Historieprofessor Poul Villaume vidnede i sagen til støtte for Jørgen Dragsdahl, og Bent Jensen mener, at Villaume dermed fortolkede kilder, han ikke kender.

»Af det, han sagde, fremgik det, at han tror, at PET’s arkiv er en rygtesamling. Det kan jeg afkræfte – og i modsætning til Villaume kender jeg dette materiale. Det består overvejende af ”hårdt”, faktuelt materiale og ædruelige analyser. I modsætning til Villaume beskæftiger professionelle PET-ansatte sig nemlig ikke med at indsamle og udbrede rygter og sladder.« Skriver Jensen.

Tv-eksamen

Bent Jensens vrede begrænser sig ikke til det sagte i retten:

»Professor Villaume har for nylig på det nærmeste eksamineret mig for åben tv-skærm og givet mig dumpekarakter. Jeg var ikke til stede, men Villaume kan godt eksaminere ikke-tilstedeværende. Han udbredte sig om min angiveligt meget slette analyse af nogle kilder i PET’s arkiv, som han altså aldrig har set. Han har herved udviklet historisk kildekritik til noget hidtil uset: en disciplin, der ”analyserer” et ikke kendt kildemateriale. Det er meget dygtigt gjort.« Skriver han i Jyllands-Posten.

7. maj 2010 tilkendegav retten i Svendborg, at Bent Jensen bliver dømt for at have fremsat ærekrænkende beskyldninger mod Jørgen Dragsdahl med urette, men sagen fortsætter ved domstolene.

LÆS: Poul Villaume tager til genmæle i Jyllands-Posten.

chz@adm.ku.dk

Seneste