Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Bergmanlegat til soapstjerne

»Trine Dyrholm har i snart mange år lyst op i dansk film, tv og teater,« indledte medlem af udvælgelseskomiteen lektor mag.art. Peter Schepelern sin tale til dette års modtager af Ingmar Bergmans rejselegat på 50.000 kr. ved en intim reception på Københavns Universitet.

Som begrundelse for sit valg fremhævede komiteen Trine Dyrholms rivende kunstneriske udvikling i de senere år med den ene stærke præstation efter den anden i film som ‘Forbrydelser’, ‘Fluerne på væggen’ og det eminente kammerspil ‘En soap’.

»Trine Dyrholm begyndte karrieren med at danse i popmediernes måneskin, nu er hun en stjerne i den danske film,« opsummerede Peter Schepelern hendes hidtidige karriere.

Legatmodtageren fortalte i takketalen at Bergman har spillet en stor rolle i hendes liv hvor især en teatertur til Stockholm havde hjulpet hende til at genfinde inspirationen til skuespillet og færdiggøre sin uddannelse på Statens Teaterskole.

»Legatet kommer på et meget belejligt tidspunkt i min karriere da jeg ikke arbejder hele tiden, men også bruger tid på at fylde lidt inspiration på batterierne,« forklarede Trine Dyrholm der havde en masse destinationer i tankerne, men endnu ikke et endeligt.

Baggrunden for rejselegatet er at Ingmar Bergman i 1989 kvitterede for modtagelsen af Sonningprisen ved at returnere den til Københavns Universitet som grundlag for et rejselegat til støtte for danske teater- og filmfolk.

Seneste