Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
CAMPUS – Efter mere end to år bliver skaderne på kunstværket ’Biologisk mangfoldighed’ ved Frederiksberg Campus nu udbedret. Der er dog kun tale om en midlertidig løsning, da fakultetet stadig ikke har fundet midlerne til at genetablere kunstværket i dets oprindelige form. 'Optimalt er det ikke', siger Bjørn Nørgaard.
I juli 2011 stjal tyve store dele af de indlagte metaller, som udgør en central del af den fremtrædende danske kunstner Bjørn Nørgaards pladsudsmykning ’Biologisk mangfoldighed’ foran kantinen på Frederiksberg Campus.
Siden da – og dermed i mere end to år – har kunstværket ligget vandaliseret hen, da Det Natur-og Biovidenskabelige Fakultet (Science) hidtil ikke har været i stand til er rejse de 1,5-2,5 millioner kroner, som en fuldstændig restaurering af værket forventes at koste. En frustrerende situation, ikke mindst for Bjørn Nørgaard, der i april sagde til Uniavisen, at han var »voldsomt utilfreds,« og overvejede at gå rettens vej for at finde en løsning.
LÆS OGSÅ: Kunstværk ofret på økonomiens alter.
Så vidt kom det dog aldrig. Et møde mellem kunstneren og Science afstedkom en aftale om værkets videre skæbne, så i disse dage er håndværkere i gang med at restaurere ’Biologisk mangfoldighed’. Der er dog kun tale om en midlertidig løsning, der ikke vil bringe værket tilbage til dets oprindelige form. De oprindelige kobber- og stålbånd vil nemlig blive udskiftet med billigere – og mere farverige – materialer.
Udfordringen er stadig økonomien, siger Lone Zeeberg, plan- og projektchef på Science, og fortæller at det endnu ikke har været muligt at få private fonde til at støtte projektet.
Det er derfor også KU, der betaler for den midlertidige løsning, som har et samlet budget på 350.000 kroner.
»Vi har ikke midlerne til at erstatte metallerne og indarbejde dem på en måde, der sikrer dem fra at blive stjålet,« siger Lone Zeeberg,
»Derfor er vi nået frem til den aftale med Bjørn Nørgaard, at vi fjerner det sidste metal og i stedet dækker værkets ’DNA-strenge’ med kunststoffer i blandt andet orange, grøn og grå.«
Aftale eller ej: Bjørn Nørgaard er forsat langt fra tilfreds med situationen.
»Af mange onder er denne midlertidige løsning den mindste, men optimalt er det ikke.« skriver kunstneren i en mail til Uniavisen.
Planchef Lone Zeeberg kan imidlertid også fortælle, at restaureringen vil tilføje et helt et nyt aspekt til værket – eller rettere om værket. Der vil nemlig blive etableret en granitkant hele vejen rundt om pladsudsmykningen.
På den måde imødekommer Science en genkommende kritik af kunstværket. Nemlig, at kunstværket om vinteren bliver meget glat, og derfor er ret upraktisk/farligt af færdes på.
»En skøjtebane af skrot,« har en muggen Uniavis-læser blandt andet kaldt værket.
LÆS OGSÅ: Da Life fik det glatte lag
Den nye indramning er dermed også et forsøg på at undgå Benny Hill’ske tilstande og brækkede ben.
»For det første skal granitkanten forhindre, at biler parkerer på værket,« siger Lone Zeeberg.
»Men det er også et forsøg på at markere, at man ikke skal færdes på det. Blandt andet fordi det kan blive meget glat.«
’Biologisk mangfoldighed’ kan ses i sin færdige midlertidige form fra den 11. november.
Nicklas.Lund@adm.ku.dk