Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Blød revolution og det bedste år nogensinde

ARTIKLER PÅ ENGELSK - De har været flittige ovre på vores engelske søsteravis. I anledningen af 20-året for murens fald har kloge mennesker på stribe stillet sig op for at lade os se begivenhederne i '89 gennem deres øjne. University Post trodsede regnvejret for at lytte

Det er ikke alle, som får glade, våde øjne ved tanken om murens fald. Der findes stadig dem, der gerne vil bytte plads med sig selv anno 1988, hvor den endnu stod – fast og tilsyneladende urokkelig. Inden revolutionen.

Og hvad var det egentlig med den revolution? Kan man overhovedet kalde den det?
Grænserne blev åbnet, muren blev væltet og Tyskland forenet – alt sammen uden blod og vold.

Det var en revolution af revolutionen – fødslen af en helt ny, blød revolution, som gjorde op med den klassiske, voldelige slags.

Cirka sådan sagde historiker og Oxford-professor, Timothy Garton Ash, i går i en paneldebat med udenrigsminister Per Stig Møller (K) i Festsalen på Frue Plads.

1989 er gået hen og er blevet det bedste år i historien, sagde Ash også. Et på alle måder virkelig heldigt år, hvor mange ting kunne være gået rigtig galt, men endte rigtig godt.

Og det var ikke, som man med historien i ryggen kan have tendens til at hævde, givet, at muren måtte falde og trække Sovjetunionen med i faldet. Muren faldt ved en tilfældighed. Nogle famlende ord sagt af en garanteret rigtig træt mand. Desværre for ham, kom han til at sige, at grænserne var åbne, og desværre for ham var det på tv.

Bliv klogere, læs University Posts artikler her:

1989 may have been the best year in history.

’89 was a new type of revolution.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste