Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Boligproblemets løsning er på ministerens bord

KLUMME - Situationen på boligmarkedet for studerende er for længst spidset til. Vi har en langsigtet løsning, og den ligger lige til ministerens højreben – spørgsmålet er, om han vil.

»Socialdemokraterne vil give kommunerne mulighed for at sælge byggegrunde under markedspris til opførelse af billige lejeboliger, så vi får bygget flere lejeboliger, der er til at betale for de allerdårligst stillede.«

Det skrev Helle Thorning Schmidt til Lejernes Landsorganisation inden hun blev valgt. Nu skal der også handling bag.

Borgerrepræsentationen er blevet omvendt. Hvor de tidligere talte om et lille flaskehalsproblem, har de nu erkendt problemet, ophævet byggestoppet og sat penge på budgettet til ungdomsboliger.
For der er ikke kun tale om en flaskehals. Der er tale om en land til by-tendens, som ikke kun studerende men alle unge bidrager til. Der er tale om uddannelsesmålsætninger fra regeringens side, som skaber rekordoptag år efter år. Der er tale om en stor ungdomsårgang og tusindvis af nye internationale studerende.

Der er faktisk tale om 45.000 flere unge i 2020 – unge der ikke er blevet bygget til siden midt halvfemserne, hvor en kollektiv hjerneblødning fik dem til at oprette et byggestop.

København kan ikke løse det her problem, uanset hvor høje tanker kandidaterne til byrådet har om sig selv. De kan ikke løse det på længere sigt. Hvorfor ikke? Fordi vi har et boligmarked der er indrettet efter ’størst kommer først’, og vi studerende er bare ikke særlig store på pengepungen.

Hvis vores kommunalpolitikere skal have værktøjer til rent faktisk at løse Københavns boligproblemer, så skal de nådigt bede om tilladelse til det på Christiansborg.

Torsdag den 3. oktober tager vi over på borgerrepræsentationen og får deres underskrifter på det. Vi vil ha’ ændret planloven, så kommunerne kan få større indflydelse på hvor der skal bygges studieboliger. Så tager vi direkte videre et smut forbi Christiansborg, hvor miljøminister Ida Auken og boligminister Carsten Hansen vil møde os.

Carsten Hansen kan løse det her problem. Spørgsmålet er om han vil.

Seneste