Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Bruger du study drugs?

UNDERSØGELSE - Hver sjette studerende i USA bruger study drugs som Adderall og Ritalin, men ingen har overblik over forbruget i Danmark. Det vil en specialeskrivende farmaceut-studerende fra KU nu råde bod på – og hun har brug for hjælp fra andre studerende.

Mette Brix Olsen tager ikke study drugs for at blive færdig med sit speciale – men hun er voldsomt interesseret i at høre om andre studerende gør.

Den 26-årige farmaceut-studerendes speciale handler netop om danske studerende brug af study drugs som Ritalin, Strattera og Modafinil, der egentlig er udviklet til fx at behandle ADHD-patienter og modvirke narkolepsi. I USA har undersøgelser vist, at hver sjette studerende bruger study drugs til for eksempel for at kunne arbejde koncentreret uden at spise og sove op til en eksamen. Men i Danmark er der endnu ikke forsket meget i brugen af stofferne:

»Vi mangler et kvantitativt overblik over de studerendes holding til study drugs og udbredelsen af deres forbrug af dem,« siger Mette Brix Olsen.

Spørgeskema skal kortlægge de studerendes holdninger

Det skal Mette Brix Olsen speciale råde bod på.

Hendes arbejde tager udgangspunkt i aspekter fra en Ph.d-afhandling, som netop er afleveret og endnu ikke offentliggjort af hendes vejleder, antropolog Margit Anne Petersen. Afhandlingen er baseret på antropologisk feltarbejde og fokuserer primært på amerikanske men også på nogle danske studerendes brug af study drugs i hverdagen.

Første skridt i Mette Brix Olsens speciale er en spørgeskemaundersøgelse, der skal kortlægge, hvad danske studerende mener om study drugs (brug linket i bunden af artiklen, hvis du vil deltage i undersøgelsen, red.).

»Jeg er i første omgang bare ude efter at få noget at vide. Hvad er holdningen? Kan jeg spore i holdningen, om folk har intentioner om at bruge study drugs, eller om de er imod? Synes de, det er snyd at bruge lægemidlerne?« siger Mette Brix Olsen.

På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen håber Mette Brix Olsen at kunne rekruttere studerende til kvalitative interviews.

Drugs of choice for studerende – og børsmæglere

I USA er det ikke kun studerende, der bruger disse lægemidler. Amerikanske medier har de sidste fem år i flere omgange rapporteret, at stoffer som Ritalin og Modanifil er ’drugs of choice’ blandt børsmæglerne på Wall Street:

»Lægemidlerne har en amfetaminlignende virkning. De går ind og øger frigivelsen af dopamin og noradrenalin – og afhængig af dosen kan man få ’høj’-fornemmelsen. Men studier i USA har vist, at folk især bruger dem, fordi de får følelsen af, at de kan koncentrere sig,« siger Mette Brix Olsen.

Vil du medvirke i hendes spørgeskemaundersøgelse omkring danske studerendes holdninger til study drugs, så klik her.

dennis.christiansen@adm.ku.dk

Seneste