Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Bulgarsk støttebrev til Milena Penkowa

SYNSPUNKT - På vegne af det Bulgarske Selskab for Cellebiologi opfordrer bulgarsk professor til, at det videnskabelige samfund støtter Milena Penkowa.

ÅBENT BREV TIL DE DANSKE MEDIER

STØTTE TIL PROFESSOR MILENA PENKOWA

Kære Redaktører

På vegne af det samlede medlemskab af det Bulgarske Selskab for Cellebiologi, skriver jeg dette brev for at støtte Professor Milena Penkowa. Fornylig har mange danske, bulgarske aviser og elektroniske medier, såvel som Københavns Universitets Avis og Nature News offentliggjort information om at ” den højt profilerede neuroforsker Milena Penkowa er anklaget for i et tilfælde at have manipuleret resultater i cancerforskning og i et andet tilfælde at have brugt penge øremærket til forskning til advokatregninger, tøj, rejser og restauranter”. Indtil d. 29. november 2010 da hun frivilligt forlod sit job på Københavns Universitet var Dr Milena Penkowa leder af Afdelingen for Neuroprotektion, Panum Instituttet, Københavns Universitet.

Milena Penkowa blev født i 1973 i Danmark, datter af en bulgarsk mor og dansk far. Til dato har hun publiceret 98 peer-reviewed artikler. Hendes forskning fokuserer på hjerne reparerende mekanismer, hvilket muliggør hende at foreslå nye neuro protective lægemidler. I 2009 blev Milena Penkowa udnævnt til Professor ved Københavns Universitet, udnævnt til årets elite forsker, samt tildelt omkring 5,6 millioner danske kroner (ca. 1 million US Dollars) for hendes forskning af IMK Almene fond, en privat fond. I 2002 og 2006 inviterede det Bulgarske Selskab for Cellebiologi Milena Penkowa til at præsentere to state-of-the-science forelæsninger ved det Biomedicinske forum i Varna, Bulgarien. Adspurgt om hun måtte følge arbejdet af den berømte og store neuroforsker Rita Levi-Montalcini (101), nobelprisvinder i Fysiologi og Medicin i 1986 (æresmedlem af det Bulgarske Selskab for Cellebiologi), svarede Milena Penkowa ”det håber jeg” i et interview med en lokalavis ”Cherno more” d. 9. maj 2002.

Den første støtteudtalelse til Milena Penkowa blev udsendt af det Bulgarske selskab for Udvikling i Danmark på Facebook for en måned siden. Tilsvarende har vi spredt vores Call to support Milena Penkowa til forskellige kolleger i mange lande verden rundt. Det blev fulgt op af Dr Marco Fiore ved Institut for Neurobiologi og Molekulær Medicin, Nationalt Forsknings Råd, Rom, Italien. Han skrev følgende i både Universitetsavisen og Nature News : ”Dette brev er for at støtte MILENA PENKOWA, en charmerende kvinde (37) omfattet af højttunet talent, overvældende dedikation til neurovidenskabelig forskning, charisma (gave fra Gud, samt hendes bulgarske mor), alt nødvendigt for at blive målet for jalousi og misundelse akkumuleret ved Københavns Universitet…..”Something is rotten in the state of Denmark” som det blev sagt i ”Hamlet” Akt I, scene 4”

Vores støttemeddelelse blev også publiceret i Universitetsavisen (21. januar 2011). Vi har også indsendt følgende meddelelse til Nature News, hvilket dog ikke er offentliggjort endnu:

Kære Hr/Fru:
Dette er en højst sandsynligt en kampagne beregnet på at ramme Milena Penkowa på hendes talent, dedikation til forskningen og hendes kometagtige karriere. Vi tror på at de respektive autoriteter vil finde frem til den rette løsning og rense hendes navn. I tilslutning til Dr. Fiores støtte vil I lytte til ekkoet af ”Noget er råddent hos smædedanneren(ne) på Københavns Universitet”? Det følgende er adresseret til Dem: ”Talent er den eneste ”synd” der bør tilgives!”

Nævneværdigt er det at Charles Darwin i sin bog ”Arternes oprindelse” lærte os om at stabilitet, overlevelse og succes for en given social gruppe afhænger af samarbejde af individualister i gruppen og med individualister fra andre grupper i vid udstrækning. ”Dette samarbejde er baseret på altruisme” – siger Ernst Mayr, faderen til den moderne these om evolutions teori, i hans Crafoord festforelæsning d. 23. september 1999 i Stockholm. I dag har evolutions biologer konceptualiseret begrebet som ”overlevelse af den flinkeste”, det sidste ikke på en kosmetisk Hollywoodsk måde, men på en samarbejdende, altruistisk måde. Derfor opfordrer vi det videnskabelige ”samfund” til at støtte Milena Penkowa på den ”flinkeste” måde.

På vegne af det Bulgarske Selskab for Cellebiologi

George N. Chaldakov, MD, PhD, Chairman
Laboratory of Cell Biology
Medical University
BG-9002 Varna
Bulgaria
E-mail: chaldakov@yahoo.com

PS: Dette brev har allerede været offentliggjort i adskillelige bulgarske aviser.

Oversat med tilladelse af Dr. Chaldakov af

Bent Lund, overlæge

Seneste