Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Corona halverer optaget af udvekslingsstuderende på Københavns Universitet

Udveksling — Mange internationale studerende trak deres ansøgninger til Københavns Universitet tilbage under pandemien. »Vi har stadig en god internationalisering af vores studier,« lyder det fra universitetet.

Siden covid-19-udbruddet i Europa i det tidlige forår har der været begrænsninger på ind- og udrejse i lande verden over. Det har ramt Københavns Universitets udvekslingsaftaler med internationale universiteter.

I efteråret 2019 kunne Københavns Universitet byde cirka 1.000 internationale udvekslingsstuderende velkommen. I år er tallet cirka 450. Og størstedelen af ansøgerne kommer fra europæiske universiteter.

Mange, særligt oversøiske studerende, har måttet trække deres ansøgninger tilbage.

Anne Bruun, International Uddannelse

Selv om corona-pandemien var i en intensiv fase i foråret, fik Københavns Universitet ved ansøgningsfristen i maj alligevel 850 ansøgninger mod de knapt tusind, universitetet normalt får. Nogle blev senere trukket tilbage:

»Vi var faktisk overrasket over så mange, der søgte, omstændighederne taget i betragtning,« skriver konstitueret sektionschef for International Uddannelse på Københavns Universitet Anne Bruun i en e-mail til Uniavisen.

»Efterfølgende har mange, særligt oversøiske studerende, måttet trække deres ansøgninger tilbage. Dels fordi deres egne universiteter har aflyst al ud- og indgående udveksling, og dels fordi det ikke har været muligt for dem at rejse. Sikkert også fordi de generelt følte sig utrygge ved at skulle tage til udlandet og bo,« skriver hun.

»Vi er glade for de cirka 450, vi ender med at kunne modtage og positive over, at det har kunnet ladet sig gøre.«

Der kommer ikke kun færre studerende til Københavns Universitet, færre danske studerende er også taget til udlandet for at studere, skriver Anne Bruun.

Full degree-studerende skal garantere uddannelseskvaliteten

Det er en del af Københavns Universitets officielle strategi at samarbejde internationalt blandt andet for at udvikle uddannelseskvaliteten.

Men ifølge Anne Bruun vil uddannelseskvaliteten på Københavns Universitet ikke blive forringet af det halverede optag af udvekslingsstuderende. Antallet af internationale, der tager flere år af deres uddannelse på Københavns Universitet (en såkaldt full degree student), er nemlig stort set uforandret:

»Jeg mener ikke, at uddannelseskvaliteten på Københavns Universitet generelt forringes, fordi vi i nogle semestre ser en nedgang i udvekslingsstuderende. Vi modtager mere end 900 internationale full degree-studerende på toårige grader, så sammen med den gruppe udvekslingsstuderende, der også kommer, har vi stadig en god internationalisering af vores studier og studiemiljø,« skriver hun.

Seneste