Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

CPH Village: LEGO-landsbyer i byens afkroge

Tour de chambre — Er du til en mildere udgave af et kollegieliv uden ældgamle traditioner og husmøder, står CPH Village klar med en lille containerby på enten Refshaleøen eller Vesterbro.

CPH VILLAGE

Otto Busses Vej, 2450 København SV

Refshalevej 161F, 1432 København K

www.cphvillage.com

Månedlig husleje:

+ Husleje: 4.689 kr.

+ Forbrug: 300 kr. (vand, varme, el)

– Boligstøtte: 600 kr. (alle beboere er berettiget til boligstøtte)

= I alt: 4.389 kr. om måneden.

Ansøgningsproces: Udfyld et spørgeskema på hjemmesiden.

Da grundlæggerne af CPH Village satte sig for at bygge billige boliger til studerende, spurgte de sig selv: »Hvad er det mest bæredygtige? Det må være at upcycle et materiale. Og det blev skibscontainere,« siger Ida Lundorff, der er kommunikationsmedarbejder ved CPH Village.

Den første ’village’ blev baseret på en samling af containere på Refshaleøen, som siden 2018 har rummet 164 boliger – to i hver container. I 2020 stod 184 nye værelser klar i udkanten af Vesterbro. CPH Village er gået væk fra konceptet om at genbruge containere og bygger nu i træ, men værelsernes dimensioner er stadig de samme: 11 kvadratmeter inklusive et lille køkken per værelse. Beboerne deler en lille gang, et bad og et toilet med en anden beboer.

»Der er mange arealer i København, der står tomme i ti år. Så giver det ikke mening at bygge en stor bygning, der skal stå der i mange år, men det giver mening at bygge noget midlertidigt som det her,« siger Ida Lundorff, mens vi står på grunden, der er ejet af DSB.

»Vores bygninger er konstrueret sådan, at de kan flyttes, når vi skal rykke væk herfra. Det er LEGO-metoden. Vi vil gerne vise, at midlertidigt byggeri kan laves ordentligt.«

CPH Village har af samme årsag fået lavet miljørapporter for de steder, de overtager, og har som mål, at de skal forbedre miljøet, mens de er der. Derfor ligger der også et stort væltet træ på grunden på Vesterbro, der skal huse biller og insekter.

billede: Rasmus Buhl Kristensen
billede: CPH Village
billede: CPH Village

Klubber og fællesskaber på beboernes initiativer

I hver village er der et fælleshus med køkken og plads til at man kan sidde mange og spise sammen. Men når alle samtidig har hver deres lille køkken, er det ikke den faste madklub, der binder beboerne sammen, men derimod de aktiviteter som beboerne selv tager initiativ til. Ida Lundorff kalder det »fælleskaber på egne initiativer«. Via CPH Villages Facebook-side arrangerer beboerne selv fælles aktiviteter og klubber.

»Yoga-klubber, bogklubber og skal-vi ikke hoppe-i-havnen-hver-morgen-klubber,« siger Ida Lundorff.

SERIE: TOUR DE CHAMBRE

Uniavisen besøger Københavns kollegier.

Følg med her.

Har man som beboer noget større og dyrere i tankerne, kan man ansøge CPH Village om penge til alt fra EM-aften, såning af vilde blomster foran boligerne eller til at bygge en bænk til udearealet. Det overordnede krav er bare, at det kommer alle til gode.

»Måske er der nogen der inviterer til karaoke-aften. På mange kollegier er der mange traditioner, og det har vi ikke, fordi det stadig er meget nyt,« siger Ida Lundorff.

For at komme i betragtning til et værelse i en village skal man være studerende og sende en ansøgning til CPH Village i form af et lille spørgeskema, hvor man udfylder alder, køn og studie.

CPH Village læser ansøgningerne og forsøger at sammensætte en blandet gruppe af beboere. 15 % af beboerne er fra udlandet og al kommunikation fra CPH Village er på engelsk.

LÆS MERE: Den store kollegieguide

Seneste