Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Dåsemad

MAD PÅ SU - Var det dig, der bød på leverpostej i Faaborgs blå metal og makrel druknet i tomatsovs på festivalens fjerde dag? Eller regner du konserves for noget, der kun bør portrætteres i pop art eller dukke op som rekvisitter i artsy film om skyttegravens gru (baked beans straight from the can)? Måske er du ligefrem én og samme person. Det er det tid til at lave om på. Der er ingen grund til dåsemadsskizofreni eller anden dåserelateret angst.

Dåsemad er billig. Dåsemad holder evigt. Modsat det ‘fantastiske’ tilbud på de fem salathoveder, der når et slattent stadie, før du overhovedet er hjemme fra indkøbsturen, giver det mening at handle dåser en gros.

Dåsemad kan skraldes, selv af folk med fine fornemmelser. Metalpanseret virker faktisk. For de interesserede kan det nævnes, at ALDI i Rantzausgade efter sigende har en udsøgt container at gå på skraldejagt i.

En smart pizzafyr fra Torvehallerne reklamerede i Politiken for den ultimative SU-pizza: en pizzabund smurt med dåsedarlingen makrel i tomat. Mozzarella og oliven tilføjes, hvis bølgerne går højt. Men dåserne bagest i skabet kan bruges til meget andet.

Victoriansk variant af ‘Sol over Gudhjem’

Tunsalat er dåseopskrifternes grand old man. Men husk, at din tun har delfinblod på hænderne. Eller finnerne. Ærede Flipper-fans, opskriften på tunsalat udelades for jeres skyld. I stedet foreslås det glimrende alternativ, kippers, en koldrøget sild, der var populær på det britisk victorianske morgenbord.

I bedste Sol over Gudhjem-stil serveres kippers med ristet rugbrød, hakkede radiser, purløg og et halvt smilende æg som den bornholmske solskinsstråle. Amen.

Men dåsen kan også være udgangspunkt for et mere substantielt måltid.

Mexicansk dåsegilde

Tag for eksempel den mexicanske lasagne, der formår at forene hele tre forskellige produkter fra dåse. I en skål blandes majs DING!, kidneybønner DING! og revet cheddar, der så vidt vides ikke fås som konserveres. (Det gør det faktisk. Den dedikerede dåsekok kan benytte Kraft’s Pasteurized Canned Cheddar Cheese, red.).

I en gryde svitses løg, hvidløg, chili og hakket rød peberfrugt, og en dåse flåede tomater DING! tilsættes. Når sovsen har været i kog og er smagt til med salt og peber, lægges lasagnen i lag: tortillapandekager erstatter lasagneplader, og de lægges to og to sammen for hvert lag fyld. Den øverste tortilla toppes med ekstra revet ost. Efter en halv time i ovnen ved 180 grader er lasagnen klar til servering, gerne i selskab med guacamole, tequila og sombreros.

Kylling på dåse – bogstaveligt talt

En klumme om dåsemad ville ikke være fuldendt uden en kort bemærkning om ølkylling, bedre kendt som ‘pip på dåse’. Den gængse opskrift på sådan én starter nødvendigvis med sætningen: ”man tager en dåseøl og drikker halvdelen…” Derfra involverer tilberedningen en hel kylling, en håndfuld krydderurter og en ovn med højt til loftet (eller en kuglegrill).

Kyllingen gnides udvendigt med en blanding af olivenolie, knust hvidløg, salt og peber, og den halvfulde øldåse stoppes med friske krydderurter, for eksempel timian, rosmarin eller oregano. Herefter monteres dåsen i kyllingens bagdel. Kyllingen placeres i oprejst tilstand i en 180 grader varm ovn (varmluft) og steges 1 – 1 1/2 time, afhængig af kyllingens størrelse.

Smukke Helene

Skulle den studerende få lyst til at flotte sig med en dessert, må man ty til hjemkundskabsklassikeren, den idiotsikre Pære belle Helene. Smukke Helene fås også på dåse, i hvert fald gør pærerne. Vaniljeis og chokoladesovs findes sædvanligvis i plastikindpakning længere inde i butikken.

Opskrifterne

Billeder af en del af maden kan ses her.

Kippers med solskin
1 dåse kippers
1 skive rugbrød
1 – 2 radiser
purløg
1 æg

Mexicansk lasagne
1 dåse majs
1 dåse kidneybønner
175 g revet cheddar
1 dåse hakkede tomater
1 løg
1 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
ca. 1/2 rød chili
1 pk. tortillapandekager

Pip på dåse
1 hel kylling
1 dåseøl
Olivenolie
Friske krydderurter

Smukke Helene
1 dåse pærer i lage
Vaniljeis
Chokoladesovs

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste