Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

De brøler på KUA

SKRIGEKUNST - Kunstuddannelserne skal ikke fordampe ren i abstraktion. Derfor lægger Institut for Kunst og Kulturvidenskab hus til en japansk brølestafet

Ea Ørum har selv brølet i god tid inden, KU’s brølestafet sætter ind. Det skete på Refshaleøen foran en båndoptager, så den indfangne lyd nu er klar til at blive gengivet på passende vis i en lydskulptur.

Det virker som en af de ting, man skal opleve selv, hvis man vil forstå. Og muligheden er til stede: Den 24. august mellem 11.00 og 13.00 på Institut for Kunst og Kulturvidenskab (IKK) på Amager.

Stor brølemæssig spændvidde

Kunstnerisk bagmand er Peter Holmgård, og han blivere suppleret af to lydkunstnere, Jørgen Teller og Jakob Draminsky, som står for sampling og indsamling. På hjemmesiden brol.dk kan man selv slå sig løs og sammensætte et »buldrende brøleværk«.

Ørum fortæller videre, at hun gik efter at levere et kraftfuldt brøl, men faktisk opererer folkene bag KUA’s brøl med et bredt fortolkningsspektrum, når det gælder menneskelige skrig. Det er også okay at hviske hæst, pointen er vist, at det skal være en autentisk lyd.

»I BRØL er brølet bare et brøl. Brølet er ikke en metafor. Det smukke er, at når vi stiller os op og brøler foran andre mennesker, så sker der noget uventet. Det giver værket en særlig styrke, når dette uartikulerede men sigende, udspiller sig steder, hvor lixtallet almindeligvis er højt,« siger Peter Holmgård, (med et lixtal på 35).

Træk kunsten ind

Københavns Universitet har også en dagsorden i at være medvirkende og vært for den støjende del af samtidskunsten. Ea Ørum forklarer:

»Grunden til, at vi laver det på IKK, er, at vi gerne vil vise, at der er en virkelig kunstverden og trække den ind på universitetet, så de studerende kan mødes med den.«

I oktober måned vandrer brølene videre til Japan.

Denne video om arrangementet siger formentlig det meste:
[video:http://www.youtube.com/watch?v=825lHANrfno width:525 height:380 align:right]

Seneste