Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

De vil afskaffe 2 procents-besparelsen på uddannelse. Kan vi nøjes med det?

Klumme — Socialdemokratiet vil fjerne den årlige to procents-besparelse på uddannelsesområdet. Og de bør ikke stoppe der, mener Studenterrådets Sandi Rizvic.

På min uddannelse har vi to fastansatte undervisere til at forestå al undervisning, opgavevejledning, feedback-givning og alle de andre opgaver en fastansat lektor skal udføre, altså ved siden af også at forske.

Da jeg startede på studiet i 2014, var der godt nok en tredje underviser, som siden er taget på orlov. Denne længerevarende pause kom i efteråret 2015, da besparelserne rullede ind over universiteterne landet over. Et halvt år efter fyrede KU 500 ansatte på tværs af universitetet.

Det ideelle handlingsforløb ville have været at finde en længerevarende afløser, der kunne varetage undervisning, vejledning og lignende.  I stedet gik der nogle år med skiftende undervisere udefra, før de ansatte en videnskabelig assistent til at hjælpe med undervisning og vejledning.

På en uddannelse som klassisk arkæologi – med ca. 60 indskrevne studerende – har det kunnet mærkes, hvordan underviserne har været nødt til at løbe stærkt nogle gange. Stærkt for at forberede undervisningen, stærkt for at nå fra undervisningslokalet til vejledning og feedback og stærkt for også at kunne nå at forske inden for deres felter.

Men grundet de færre og færre midler, universiteterne har måttet tage til takke med de sidste mange år, er mine lektorers løbesko kun blevet mere slidte med mængden af opgaver, der stadig skal varetages.

At stoppe med besparelserne nu vil dog ikke gøre op med flere års milliardnedskæringer på uddannelsesområdet fra den ene dag til den anden.
Sandi Rizvic

Af den grund er det betryggende, at Christine Antorini og Socialdemokratiet lover at afskaffe de to procents årlige besparelser på uddannelse, også kendt som omprioriteringsbidraget – såfremt de vinder det kommende valg.

At stoppe med besparelserne nu vil dog ikke gøre op med flere års milliardnedskæringer på uddannelsesområdet fra den ene dag til den anden. Det vil ikke gøre op for mine (og mange andres) underviseres alt for travle hverdag de sidste par år.

Det eneste, der reelt kan gøre en forskel, er ikke at bremse op, men derimod helt at vende skuden. Stands besparelserne på forskning og uddannelse. Den bedste eksportvare fra Danmark vil være vores hjerner. Og man får ikke uddannelser af allerhøjeste klasse med for få midler.

Så derfor, socialdemokrater og alle andre politikere, lad være med at nøjes med kun at droppe de to procent. Invester i viden, invester i uddannelse og invester i fremtiden.

Seneste