Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Debat: Har KU et problem, når Anders kan bestå?

INTERVIEW - På Humaniora kan man uden videre indsats få en bachelor, selv om man pjækker fra timer, møder fuld op til undervisning og snyder ved en eksamen. Sådan lyder anklagen fra en nyuddannet bachelor i historie. Hvordan ved han det? Fordi han selv har gjort som beskrevet. Anders Friis-Hansen stiller her op til syv skarpe fra Uniavisen.

Er det universitetet eller dig, der har et problem, hvis du snyder til eksamen?

Det har vi begge to. Jeg vil gerne stå ved mit eget ansvar og har valgt at stå frem med min historie. Jeg er ikke stolt over det, men jeg står ved det. Universitetets eneste svar er, at eksamen er den enkeltes ansvar. Hvis jeg ikke stod frem, ville universitet ikke ane, at der var snydt til den eksamen (ved at gå på internettet til en skriftlig eksamen i et stort auditorium, red.)

Hvis problemet er for få timers undervisning på et fakultet, der ifølge dig selv er ‘skåret ind til benet’, hvorfor pjækker du så fra den begrænsede mængde undervisning, der trods alt er, og drikker dig fuld i arbejdstiden?

Fordi det helt åbenlyst ikke havde gjort nogen forskel for mit faglige udbytte eller eksamenskarakterer. Jeg vurderer selv, at cirka hver tredje af de eksaminer, som jeg har afleveret, ikke burde være bestået, og undervisningen har ikke gjort fra eller til. Men for god ordens skyld vil jeg gerne lige sige, at jeg kun har snydt den ene gang, og at jeg har været fuld til undervisningen en eller to gange. Det er altså ikke et fast mønster for mig.

Hvorfor skrev du din BA-opgave til et 2-tal på tre dage i stedet for at bruge, skal vi sige, en uge eller to og få 12?

Jeg valgte simpelthen at bruge min tid på andre ting. Jeg synes hurtigt, at jeg på studiet udviklede en god fornemmelse for, hvad det krævede at bestå en eksamen. Ved min bachelor valgte jeg simpelthen, at jeg hellere ville være hurtigt færdig og bruge min tid anderledes – på gode studiejobs for eksempel.

Du tegner et billede af, at det er helt galt med niveauet på historie-uddannelsen – men er det umuligt, at blive en dygtig bachelor i historie fra KUA, hvis man gør sit bedste og bruger de muligheder, uddannelsen tilbyder?

Det kan man sagtens, og jeg har mødt mange dygtige historikere. Men de har selv skullet være opsøgende over for undervisere og kræve flere faglige tilbud eller sparring. Det er ikke uddannelsen, der har stillet de nødvendige krav til dem. Jeg har for eksempel talt op, at jeg ved siden af eksaminerne under hele min bachelor kun har afleveret fire skriftlige opgaver. En af dem var vist endda frivillig.

Men er din historie ikke bare et eksempel på, at det er muligt at blive en dårlig bachelor i historie, hvis man kun præsterer det minimale og snyder med Wikipedia?

Jo, det er præcis, hvad den er. Et eksempel på at man kan komme igennem på laveste fællesnævner. Det, synes jeg, er et problem, både for de dygtige studerende, som slås i hartkorn med de dårligste, men særligt også for universitetet. Kan det her være godt nok?

Du skriver, du ikke kan se behovet for de mange historikere, der uddannes. Hvordan vurderer du, om der er behov for det antal historikere, der bliver uddannet hvert år fra KU?

Det skal jeg heller ikke gøre mig til dommer over. Men jeg synes uddannelsen burde gøre det i stedet for bare hjerneløst at optage det samme antal studerende, 200, hvert år for at få økonomien til at løbe rundt.

En sidste ting – hvorfor er du bange for at fortælle din mor om dine pjækkerier, når du samtidig hævder aldrig at have haft dårlig samvittighed?

Ha, der er vist bare noget med drenge og deres mødre.

LÆS OGSÅ: Studerende: Det er næsten umuligt at dumpe fag på Humaniora

bjarke.w.pedersen@adm.ku.dk

Seneste