Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Dekonstruktion af måske verdens bedste introforløb

SYNSPUNKT - Det er rigtigt, at der bliver skabt en kultur på Statskundskab. Men kalder man den heteronormativ, sexistisk eller ekskluderende, har man tydeligvis ikke selv forstået den, mener debattøren.

Det er torsdag morgen, d. 28. august, jeg står alene foran den store port til højre ved CSS. Foran mig er også et bord med saftevand og en masse folk med det supermaninspirerede tutorlog på trøjen, som hurtigt hiver fat i mig for at stimle mig sammen med de andre blåøjede unge, som tilsyneladende også skal læse Statskundskab.

Der er megen forvirring, men før jeg ved af det står jeg i CSS’ have i nok den største, nok den kærligste, krammer, jeg nogen sinde har oplevet – med tutorer, senere drikkekammerater, men endnu vigtigere, venner og de mennesker, som gjorde 1. og 2. semester til en fantastisk tid.

Når Jonas og Marie to år efter udtaler, at introforløbet, som åbenbart er reduceret til den to timer lange herreopvarmning, har været grænseoverskridende, ekskluderende og befængt af en ubehagelig sexistisk og alkoholisk kultur. Så får jeg da dårlig samvittighed over selv at have nydt og elsket det. Jeg spørger mig selv: hvorfor har de ikke taget fat i deres tutorer, deres medstuderende, deres kontaktudvalg? Hvilken farlig magtsturktur har undertrykt deres stemmer i introforløbet?

Det er den tredje morgen til folkemøde i Skovlunde, Middelfart. Efter partifejder, kampråb, opvask og køkkenfest dagene før er jeg dødtræt med tømmermænd og savner egentlig rolige omgivelser og min seng. I sovesalen står en lille gruppe friske tutorer med en guitar og synger søde sange, meddeler at der der morgenmad og opfordrer til at tage en morgendukkert.

Ja tænker jeg, de har pisket mig igennem en parade af skøre lege, presset mig over grænsen, men hvor er jeg dog glad for at se dem. De står bare der som altid med åbne arme, smil og en anerkendelse af, at det bare kræver det ekstra arbejde og omsorg for at finde sammen som studerende.

Til de to antropologistuderende som har fundet en sensation om, hvor slemme rustursforløb kan være, og som langt om længe har udløst de latente konflikter, som gemte sig på Statskundskab, har jeg kun et at sige: Kom til dialogmødet 2. juni. Se på de mennesker som den tilsyneladende forfærdelige kultur har skabt, og snak med dem.

Ja, Jonas og Marie, I er også inviterede sammen med alle, som virkelig vil lave det bedste introforløb. Jeg tror i har misforstået noget ved Statskundskab: Leg er leg, druk er et middel, ikke et mål, og vigtigst af alt er introforløbet ikke de traditioner som fødes, men de 120 tutorer, som hvert år hjælper næsten 300 blåøjede russer igennem det at starte et nyt sted, finde nye venner og blive medlem af den fagligt og socialt stærke uddannelse, som Statskundskab nu er.

Det er rigtigt, der fødes en vis kultur på Statskundskab, men hvis du kalder den heteronormativ, sexistisk og ekskluderende, så har du tydeligvis aldrig forstået eller selv opsøgt den.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste