Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Del dine oplevelser med tvangsmerit

KLUMME - Nu skal man som biologistuderende have merit for sine tidligere studier i teatervidenskab. De nye meritregler er 'tomhjernede' ifølge Studenterrådet.

Jeg tror at vi alle sammen kender følelsen af at starte et nyt sted. Den forventning og spænding der fylder en, og som får en til at skifte outfit fire gange, for så alligevel at ende op med det første valg. Det der får en til at dobbelttjekke om man har alt med i tasken inden man går ud af døren, og det, der alligevel får en til at glemme madpakken på køkkenbordet.

Jeg havde den følelse, da jeg startede på Jura sidste sommer. Efter to sabbatår var jeg klar til at fordybe mig i et studie og lave noget jeg virkelig brændte for.

Det var Ditte von Staffeldt også. Hun havde læst et år på Teatervidenskab, før hun fandt ud af, at det var biologi, hun brændte for. Hun startede på Biologi i sommer, sammen med mange andre nye, håbefulde og spændte studerende.

Men Ditte har ikke de samme muligheder for at fordybe sig og blive en dygtig biolog som sine studiekammerater. Fremdriftsreformen har nemlig tvangsmeriteret de fag, hun afsluttede på Teatervidenskab. De erstatter de valgfag på bacheloren, som hun skulle bruge til at specialisere sig som eksempelvis marinebiolog.

Men Ditte kan ikke bruge sin viden om sceneopsætning og drama som biolog, og hun er bange for, at hun bliver en andenrangs biolog, fordi hun kun får to tredjedele af den viden og de evner, hendes medstuderende får.

Jeg forstår godt hendes bekymring! Arbejdsløsheden for nyuddannede er tårnhøj, og selv om biologer ikke er blandt de hårdest ramte, får Ditte ikke samme mulighed for at dygtiggøre sig som sine medstuderende. Det gør mig vred, fordi det ikke er et udtryk for Dittes eget ønske eller manglende evner. Det er et udtryk for en ensidet model, der er blev lavet ved et skrivebord på et ministerkontor uden antydning af kendskab til virkeligheden.

Der er mange, der ender i Ditte situation efter at have sadlet om i deres uddannelse. Mange af dem har været spændt på og klar til at fordybe sig i et nyt fag, som de virkelig brænder for. Vi kan ikke være bekendt at se til, mens de får andenrangs uddannelser!

Der er stadig mulighed for at ændre udviklingen, og hvis politikerne virkelig mener, at vi skal være den bedst uddannede generation, må de også give os rammerne til det.

Derfor vil jeg opfordre alle til at skrive jeres historier, eller jeres venners historier på Studenterrådets Facebookside, så historierne kan blive delt. For jo flere eksempler på følgerne af denne tomhjernede regel vi kan finde, jo større sandsynlighed er der for, at vi kan få politikerne til at komme til fornuft.

LÆS OGSÅ: Tvunget til at trille tommelfingre et halvt år af uddannelsen

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste