Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den småfarlige svingdør på Søndre Campus

Byggeri — Der opstår ofte trafikpropper og uheld med skoldhed kaffe, når folk skal benytte en nyere indgang for at komme til undervisning på KUA2. Studerende finder døren irriterende og ineffektiv. Chefer begrunder løsningen

Klokken er 11, og du har netop parkeret din cykel i cykeljunglen på Karen Blixens Vej. Om lidt starter din undervisning, som finder sted på KUA2, og du har nu to valgmuligheder: At gå tilbage ud på Njalsgade og hele vejen rundt om bygningskomplekset for at gøre entré via indgangen ved siden af Mødestedet – eller at benytte svingdøren i bygning 16, som en håndfuld formiddagstrætte humanister med svedige håndflader flokkes om at komme igennem, mens ti rygere spreder stemning foran døren. Hvad vælger du?

Byggeriet af det nye universitetstorv på Søndre Campus har resulteret i en blokering af flere større ind- og udgange til KUA2. Derfor har fakultetet opført en mindre svingdør ud til Karen Blixens Vej.

Fakultetsdirektøren på Søndre Campus kalder det en holdbar midlertidig løsning, mens byggeriet står på. De studerende finder svingdøren både ineffektiv, irriterende og årsag til ‘trafikpropper’.

Uheld med kaffe – og kontrabas

»Jeg synes, det er en meget ineffektiv løsning på en dør. Den er langsom, og der kan ikke være særlig mange mennesker i den på en gang. Og så er den et sted, hvor der er rigtig mange rygere, så det er svært at komme ind og ud nogle gange,« siger en studerende, der studerer på Søndre Campus og som engang, ret omsonst, har forsøgt at komme igennem døren med en kontrabas på ryggen for at komme op og øve i musiklokalerne i bygning 16.

Der var en dag, hvor brandalarmen gik i hele bygning 16, og det blev ret kritisk, for det viste, hvor dårlig svingdørens kapacitet var. Det tog folk en halv time at komme ud
Studerende på Søndre Campus

En anden studerende forklarer, at dørens kapacitetsudfordringer kan resultere i uheldige konfrontationer med glasset:

»Når der er mange mennesker, oplever man tit, at den stopper op, og man er ved at gå ind i glasset. Det er ikke særlig sjovt, og det sker tit.«

En tredje kalder døren decideret farlig og beretter om lignende uheldige episoder på grund af dørens uforudsigelige stop:

»Jeg har været vidne til rigtig mange uheld med folk, der har spildt deres kaffe udover sig selv. Jeg har set hele kopper, der røg. Hvis kaffen er skoldhed, så kan man godt forestille sig, at det ville kunne gå rigtig galt.«

En besværlig brandøvelse

De få ind- og udgange, der lige nu er til KUA2 på grund af byggeriet af universitetstorvet, har forårsaget problemer under en brandøvelse, siger en studerende til Uniavisen.

»Der var en dag, hvor brandalarmen gik i hele bygning 16 (hvor svingdøren sidder, red.), og det blev ret kritisk, for det viste, hvor dårlig svingdørens kapacitet var. Det tog folk en halv time at komme ud. Tænk, hvis det havde været en ægte brand,« siger hun.

I sådanne situationer kan døren indstilles til ‘åbning’, så dens tre ‘vægge’ kan foldes sammen og give fri gennemgang, siger Kristian Boye Petersen, der er fakultetsdirektør på Søndre Campus.

Han anerkender, at det er problem, hvis de studerende ikke kender til andre udgange:

»Hvis skiltning og information om alternative flugtveje ikke er kendt blandt de studerende, har vi en opgave der,« siger Kristian Boye Petersen.

Svingdøren skal forhindre gennemtræk

Driftschefen på Søndre Campus, Søren Höffner, anerkender, at det ikke er en optimal situation med den trange plads ved svingdørens udgang, hvor både rygere, parkerede cykler og håndværkere holder til, men han siger, at det er et vilkår, der ikke kan gøres noget ved.

»Vi er blevet ramt af, at byggeriet af universitetstorvet er blevet forsinket, så det blev en længere periode, end vi havde regnet med. Og det er selvfølgelig smadder ærgerligt,« siger han.

Valget af en svingdør fremfor fx en skydedør, hvilket flere af de adspurgte studerende har foreslået som en bedre løsning, begrundes med, at den minimerer træk igennem fællesarealerne i stueetagen på KUA2:

»Karruseldørens (svingdørens, red.) funktion er at sørge for, at der ikke er træk igennem hele bygningen. Der var så meget trafik på den dør, der var der før, som ikke var beregnet som indgang. Den skabte gennemtræk, fordi den hele tiden var åben,« siger Søren Höffner og beretter om flere klager fra kuldskære studerende.

Det nye torv forventes færdig til sommer, hvilket højst sandsynligt vil løse en del af de kapacitetsudfordringer, som svingdøren skaber.

Indtil da må de studerende fatte mod, holde sig for næsen, når de skal igennem røgtågerne og sørge for ikke at fylde kaffe til kanten, når de begiver sig igennem den småfarlige svingdør på KUA2.

Seneste