Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Det tjener rektor

ANSÆTTELSE – Københavns Universitet offentliggør rektor Ralf Hemmingsens løn. Og forklarer hvorfor han kommer til at modtage et fratrædelsesbeløb to gange.

1,74 millioner. Det bliver den ny-/genansatte rektor Ralf Hemmingsens årlige indtægt. Og det skulle være sikkert og vist. For efter skriverier i blandt andet Politiken om størrelsen på rektor-lønchecken, har Københavns Universitet – i et nyhedsbrev til de ansatte i KU’s Fællesadministration – besluttet at offentliggøre Ralf Hemmingsens lønforhold.

Det er et beløb, som kan få manges (og ikke kun universitetets SU-ramte studerende) tænder til at løbe i vand. Men KU’s bestyrelse fortæller, at lønniveauet følger normalen for denne type lederstilling.

»Rektors løn er på linje med hvad tilsvarende offentlige topchefer på åremål får. Rektors nuværende og kommende kontrakt er i overensstemmelse med aftaler om åremålsansættelse indgået mellem organisationerne og Finansministeriet. Det er i henhold til denne aftale, at der udbetales fratrædelsesgodtgørelse også, når rektor fortsætter i en ny stilling,« udtaler bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen således i nyhedsbrevet.

Kritik af dobbelt fratrædelsesbeløb

Det, som først og fremmest har fanget medierne opmærksomhed, er det faktum, at Ralf Hemmingsen – der nok teknisk set er nyansat, men reelt forbliver i den stilling han har bestridt siden 2005 – vil få udbetalt ikke én men to fratrædelsesbeløb. Et når hans nuværende ansættelse udløber til november. Og så igen når det næste kapitel af hans rektorkarriere udløber i februar 2017. Ifølge Politiken drejer det sig om et samlet beløb på cirka en million kroner.

Det er en også historie Uniavisens læsere har bidt mærke i. Artiklen hører til de sidste par ugers mest læste, og har også fået flere hårde ord med på avisens Facebook-side.

Her stiller Christiane Præstgaard Christensen blandt andet det kritisk-retoriske spørgsmål: »Hvilken del af FRATRÆDELSESgodtgørelse er svær at forstå?«

Svend Erik Sokkelund er mere direkte i sin kritik: »Det lyder vanvittigt. Der er en del af befolkningen, der hjælper hinanden med at rage til sig.«

Bestyrelsesformand: »Intet alternativ«

KU’s ledelse understreger dog i nyhedsbrevet, at der intet odiøst er ved Ralf Hemmingsen to fratrædelsesgodtgørelser:

Rektorstillingen på KU er nemlig en åremålsansættelse: En ansættelse, der skal ophøre efter en på forhånd aftalt periode. Og af reglerne om denne type ansættelser fremgår det, at der typisk er aftalt et fratrædelsesbeløb. Derfor ligger det, ifølge KU’s ledelse fast, at der ved udgangen af den nuværende kontrakt til november skal udbetales, og igen når Ralf Hemmingsens nye kontrakt udløber i februar 2017.

»Der er ikke noget reelt alternativt til denne aflønning, da rektorstillingen i sagens natur en midlertidig stilling. Ellers skulle vi ansætte rektor permanent, og det ønsker bestyrelsen ikke,« slår Nils Strandberg Pedersen fast.

nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste