Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

»Det vil være fedt at kunne fejre min bachelor med 100 kilo i stød«

Elitesport — 24-årige Mette er idrætsstuderende, har sidefag i dansk og studiejob i Fitness DK. Og så er hun olympisk vægtløfter på det danske landhold.

Mette Pedersen står bøjet over en vægtstang med to skiver i hver ende. Hendes blik er fokuseret og ansigtet sammenbidt. Hun kigger ned på sine hænder, der er solidt plantet på hver sin side af stangen og står, ganske få sekunder, helt stille.

Så vipper hun let på foden, justerer sit greb og hæver vægtstangen op over hovedet. Armene ryster faretruende, da hun retter sig op, men et skævt, triumferende smil flyver over hendes læber, da hun først står der – med 82 kilo over hovedet, i strakte arme.

Jeg har helt sikkert mistet noget socialt på studiet på grund af sporten

Mette Pedersen

I samme øjeblik giver hun slip på vægten, som hamrer mod gulvet, klapper i hænderne, så der flyver en sky af kridtstøv op, og går ud af billedet med armene hævet i triumf.

Mette Fasmilla Pedersen er idrætsstuderende med sidefag i dansk og olympisk vægtløfter. For at forklare hvad en vægtløftningskonkurrence egentlig går ud på, har hun sendt to videoer. Den ene af disciplinen ‘stød’, den anden af ‘træk’. Det er de to discipliner Mette Pedersen rejser verden rundt for at konkurrere i. Den beskrevne scene er fra videoen om træk – en disciplin hvor Mette Pedersen kan løfte 83 kilo. I videoen af et stød står hun med 98 kilo over hovedet .

Karrieren som vægtløfter begyndte i gymnasiet, hvor Mette Pedersen efter mange år som elitesvømmer, skiftede fokus og begyndte at løfte tungt, i stedet for at svømme hurtigt. To ugentlige træningspas blev til flere, og »pludselig« – året efter – stod hun til DM. Siden da er det blevet til mange stævner, konkurrencer og mesterskaber, og i dag har Mette Pedersen både en plads på landsholdet og flere danske rekorder under bæltet.

Tunge løft og tung læsning

Men det er ikke altid let at balancere en tilværelsen som fuldtidsstuderende med kampen for at blive en af verdens stærkeste kvinder. Mette Pedersen har seks ugentlige vægtløftningspas, et studiejob i Fitness DK og et fuldtidsstudie at passe – det betyder både, at hun må sige nej til rigtig mange sociale arrangementer, og at hun ofte kender hvert minut af dagen, før den overhovedet er gået i gang.

»Jeg bliver ikke lige hængende efter forelæsningen, for hvis jeg gør, så falder min plan fra hinanden. Jeg har helt sikkert mistet noget socialt på studiet på grund af sporten, men mine medstuderende har altid været forstående over for mit valg. De følger med, når jeg er ude at konkurrere, og jeg bliver altid inviteret – på trods af, at jeg ofte bliver nødt til at sige nej,« siger hun.

Også fagligt har Mette Pedersens dedikation til vægtløftningen sat sine spor. For at sprede studiets arbejdsbyrde ud og for at balancere studie og sport har hun måttet udskyde flere fag.

»Jeg mangler et enkelt fag på bacheloren, som jeg tager til foråret. Og så er jeg også færdig,« siger hun og fortsætter:

Jeg var tæt på at miste min landsholdsplads. Det var vildt hårdt, fordi jeg vidste, at jeg kunne mere end jeg viste i den periode

Mette Pedersen

»I sidste ende er studiet vigtigst.«

Dog priser Mette Pedersen sig lykkelig for, at hun endnu ikke har stået i en situation hvor det har været nødvendigt at vælge mellem løft og læsning. Det var godt nok tæt på, på studiets første år:

»De mange praktiske fag på studiet gjorde, at jeg var ikke var i stand til at træne lige så meget, som jeg plejede. Jeg lå konstant i overtræning – men uden at træne særlig meget vægtløftning. Min manglende sportslige fremgang gjorde også, at jeg var tæt på at miste min landsholdsplads. Det var vildt hårdt, fordi jeg vidste, at jeg kunne mere end jeg viste i den periode.«

I dag, mere end to år senere, hænger Mette Pedersen stadig i. 2018 har været hendes bedste sportsår nogensinde, samtidig er hun ved at lægge sidste hånd på den bacheloropgave, der skal afleveres i januar. Sportsligt bød 2018 både på ni danmarksrekorder, en titel som danmarksmester og rejser til NM, VM for universitetsstuderende og VM.

100 kilo over hovedet

Faktisk er det kun få uger siden, Mette Pedersen kom hjem fra verdensmesterskaberne, der i år blev afholdt i Turkmenistan. Siden semesterstart har hun været ude at rejse et sted mellem en hel og halvanden måned.

»Heldigvis er min bachelormakker super forstående, så det har faktisk ikke været et problem at få enderne til at mødes,« fortæller hun.

Der er dog ingen tegn på, at rejseaktiviteten stopper på den anden side af nytår og lader Mette Pedersen afslutte sin bachelor i fred. Der er nemlig både et DM i marts, og et EM i april, som hun skal afsted til. EM ligger ugen efter Mette Pedersens allersidste eksamen.

»Jeg ved allerede nu, at det bliver en super presset periode, men med god planlægning skal jeg nok klare begge ting. Jeg håber, at jeg kan fejre min bachelorgrad med vægtløftningslandsholdet i Georgien.«

Og det er ikke nok for Mette Pedersen at klare sig nogenlunde til EM. Hun har sat næsen op efter at slå sin egen rekord i stød med to kilo – og derved runde de magiske 100 kilo.

»Ja, det vil være fedt at kunne fejre min bachelor med 100 kilo i stød.«

I dag er der kun fem andre danske kvinder i Mette Pedersens klasse der kan løfte 100 kilo eller derover i disciplinen stød.

Seneste