Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

DF: Østergaard skal ind i sag om forskermobning

NYHEDSOVERBLIK TIRSDAG - DF: Østergaard skal ind i sag om forskermobning - Eske Willerselv i debatten om fri kontra strategisk forskning - Sabbatår kikser for unge i år.

DF: Østergaard skal ind i sag om forskermobning

Dansk Folkeparti (DF) vil have uddannelsesminister Morten Østergaard i samråd om den påståede brutale kultur blandt forskere, efter en ny bog har beskrevet, hvordan forskere saboterer hinandens forskning og anmelder hinanden ubegrundet til UVVU (Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed). Det skriver Avisen.dk. DF’s videnskabsordfører Jens Henrik Thulesen siger, at Morten Østergaard må forholde sig til de problemstillinger, der rejses i bogen Inden for murene – uden for rammerne af journalist Claes Lautrup.

Debat i Deadline om fri kontra strategisk forskning

Stadigt flere økonomiske midler styres ind i strategisk forskning, og det er problematisk, mener Eske Willerslev, professor ved center for Geogenetik ved KU, fordi de de strategiske forskningsmidler begrænser antallet af excellente forskere, der kan få midlerne, fordi man begrænser forskningen til at skulle gå til enten en bil eller en vindmølle. Frie midler vil i stedet i højere grad kunne gå til de forskere, der virkelig er excellente, uanset hvilket forskningsområde, de arbejder inden for. Det kom frem i en debat i DR2 Deadline mandag aften kl. 22.30 (Indslaget kommer 18.23 minutter henne i udsendelsen). I debatten medvirkede også Sofie Hæstorp Andersen, medlem af Forskningsudvalget (S), og Ib Poulsen, rektor for RUC.

Sabbatår kikser for unge i år

Fordi ufaglærte job ikke hænger på træerne – faktisk kan et jobopslag som depotmedarbejder give 1.000 ansøgere – er det for tiden umådeligt svært for unge at leve deres drøm om en sabbatår ud. De kan ikke få et job, der gør det muligt for dem at spare sammen til det, de gerne vil, skriver Jyllands-Posten. Nogle kan kun få 3-4 timers arbejde om ugen , eller kombinerer syv forskellige job for at have en hel arbejdsuge. Studievalg Østjylland fortæller, at flere unge derfor ønsker at komme i gang med deres studie så hurtigt som muligt, og uddannelsesminister Morten Østergaard ønsker mulighed for studiestart i februar og ikke kun til september. Aarhus Universitet er med på at indføre vinterstart generelt, hvis universitetet får flere penge til at løse opgaven.

Seneste