Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

DF og de studerende – rigtige venner?

BFFS – Dansk Folkeparti har i løbet af SU-debatten brystet sig af at være de studerendes ven. Men samtidig tyder alt på, at partiet bliver forligspartner i en SU-reform, som de danske studenterpolitikere er stærkt kritiske over for. Derfor afkrævede de i går svar på spørgsmålet: Er DF ven eller vendekåbe? DF’s uddannelsesordfører kvitterede med et politiker-ja. De studerende er ikke overbeviste.

En gruppe studerende havde sat Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl i stævne forud for hans deltagelse i Studenterrådets SU-debat, der løb af stablen i går, torsdag den 4. april.

Her ville Facebook-generationens studenterpolitisk aktive konfrontere DF’s uddannelsespolitiske ordfører med det symbolske valg mellem en udslidt dueblå bådekåbe eller et ’venneanmodning accepteret’-skilt i stift karton. For de studerende ville vide, om – som formuleringen på deres banner – om DF er ’ven eller vendekåbe’.

Jacob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd, som stod bag arrangementet, forklarede bevæggrundene for happeningen:

»DF har gjort meget ud, at fortælle i medierne, at partiet er de studerendes ven, og at de er imod regeringens SU-udspil. Men nu virker det som om, at de er blevet lidt bløde i knæene.«

»DF har som forligsparti magten til at bremse regeringens reform. Derfor er vi mødt frem for at høre uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl, om DF virkelig vil være de studerendes ven. For vil de det, er det ikke nok at være det i medierne. De skal også være det i forligs-kredsen,« sagde Jacob Ruggaard.

DF brændte de studerende af – og lovede dem støtte

Man skal passe på symbolik og sigende hændelser. Men summa summarum er, at Jens Henrik Thulesen Dahl i sidste øjeblik blev nødt aflyse sin deltagelse i happeningen. Han var nemlig travlt optaget – af forhandlinger i uddannelsesforligs-kredsen.

Det lod de fremmødte studerende sig dog ikke umiddelbart gå på af. De stillede i hvert fald gerne op og flagrede med kåben til ære for den fotograf, der skulle forevige den nu politikerløse event.

Jens Henrik Thulesen Dahl nåede dog frem til den egentlige SU-debat. Og her gjorde han sit for at fremhæve det venskabelige forhold mellem DF og de studerende. DF-uddannelsesordføreren fortalte således, at hans parti arbejdede i mod besparelserne på de hjemmeboendes SU; ønsker at fastholde det sjette SU-år samt arbejder for fradrag på de studerendes udgifter til transport og indkøb af bøger. Og så understregede han, at partiets fortsatte deltagelse i forligs-kredsen er et ansvarligt politisk forsøg på at søge indflydelse.

»Vi havde helst set, at SU’en var forblevet, som den er,« sagde Jens Henrik Thulesen Dahl.

»Og vi kunne have valgt, at sige nej til at indgå i forhandlingerne. Men så var reformen bare blevet vedtaget uden om os. Vores opgave er derfor nu, at sørge for, at reformen bliver mere socialt rummelig.«

Frygter vendekåben

Jakob Ruggaard føler sig dog ikke overbevist om DF’s studentervennesæle natur.

»Jeg er desværre bange for, at de bevæger sig i retning af vendekåben,« siger han.

Men mener Danske Studerendes Fællesråd så stadig, at jeres modstand kan føre til en reel forandring er reformen?

»Det er selvfølgelig ideelt set målet. Men det også vores ambition at sætte fokus på de diskussioner, der knytter sig til SU-reformen og tage dem offentligt. Eksempelvis at belyse at reformens skæbne afhænger af Dansk Folkeparti. De har tidligere sagt, at de ikke går ind for besparelser på SU’en. Men lige nu er det nærliggende at frygte, at de vil være med til at gennemføre de forringelser, som regeringen har præsenteret.«

Nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste