Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

DF'er hænger juraprofessor ud som 'Penkowa' og nyttig idiot for nazister

RETSTILSTAND - Folketingsmedlem og næstformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup mener, at juraprofessor Jørn Vestergaard ønsker at hindre, at »Danmarks værste nulevende terrorist,« nazisten Søren Kam, bliver straffet for sine forbrydelser. Ifølge Skaarup vil Vestergaard 'please' ja-siden i EU-debatten og genere Dansk Folkeparti.

Uenighed om en tysk dom imod at udlevere drabsmanden og nazisten Søren Kam til retsforfølgelse i Danmark har fået en hjemmeside for gamle modstandsfolk til at erklære juraprofessor på Københavns Universitet Jørn Vestergaard for ‘nazismens nyttige idiot’. Det er en tvivlsom hæder, som professoren deler med et lille udvalg af danske politikere, en tysk ambassadør og en PET-chef. Nu kolporterer næstformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup beskyldningerne i sin blog på Politikens hjemmeside.

Ifølge Peter Skaarup har modstandsfolkene fundet »en række fejl i Vestergaards juridiske redegørelse«, og derfor mener Skaarup, at sagen giver mindelser om svindelmistænkte Milena Penkowa og skader KU’s troværdighed, »hvis beskyldningerne er rigtige«.

Kontroversiel tysk dom

Beskyldningerne stammer i første omgang fra foreningen Aktive Modstandsfolk, der ledes af den 89 år gamle Frede Klitgård, som personligt blev udsat for grove overgreb fra nazisterne under krigen. Det fremgår dog af Politiken-bloggen, at Peter Skaarup gør påstanden om Vestergaards uredelighed til sin egen:

»Hvad angår professor Vestergaard,« skriver Peter Skaarup, »så tilbagevises hans juratolkning punkt for punkt af modstandsfolkene. Det er mærkeligt, at en professor i strafferet kan slippe afsted med at fejlcitere fra en international rammeaftale. Mon professorens førsteårs-studerende på Københavns Universitet kunne slippe afsted med det?«

I 1943 deltog nazisten Søren Kam i drabet på redaktør Carl Henrik Clemmensen. Da krigen sluttede, flygtede Kam til Tyskland, og i årene derefter har den danske stat forsøgt at få ham udleveret og dømt for sin forbrydelse. Men det er ikke sket.

De tyske retsmyndigheder har konkluderet, at selv om der var grundlag for at dømme Søren Kam for drab, var hans forbrydelse ikke et mord i juridisk forstand. Da drabsforbrydelser i tysk ret har en forældelsesfrist på 30 år, har tyskerne ikke villet sende Søren Kam til Danmark.

DF og Vestergaard har før krydset klinger

Jørn Vestergaard har skrevet en juridisk artikel, hvori han gennemgår Søren Kam-sagen og konkluderer, at afgørelsen fra den tyske domstol er saglig og stemmer overens med EU’s retstilstand (den såkaldte europæiske arrestordre).

Men den vurdering deler Dansk Folkeparti ikke, og Jørn Vestergaard har lagt sig ud med partiet ved at tage sagen op i en kronik i Jyllands-Posten. Ifølge Peter Skaarup er det EU-begejstring og et ønske om at »få ram på Dansk Folkeparti i grænsedebatten,« der driver Jørn Vestergaard til at erklære den tyske domsafgørelse for korrekt.

»Hvor Penkowa i sin tid var ude i et personligt ærinde, tilsyneladende blind ambition, så er Vestergaard ude i et politisk, når han siger god for Tysklands og Danmarks håndtering af denne triste sag,« skriver Peter Skaarup.

Ifølge Jørn Vestergaard drejer sagen sig om jura.

»Uanset om man kan lide det eller ej, var rettens afgørelse juridisk set i god overensstemmelse med rammeafgørelsen om den europæiske arrestordre,« skriver Jørn Vestergaard i en e-mail til Universitetsavisen.

chz@adm.ku.dk

Seneste