Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Driftig dekan får fem år mere på SUND

GENANSÆTTELSE - Ulla Wewer har genvundet titlen som dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Hun har gjort sig bemærket som en magtfuld aktør ved gang på gang at hive million-kaniner op af hatten.

Indstillingsudvalgets svar var enstemmigt, da dekanstillingen blev ledig på Sund – udvalget ønskede at beholde nuværende dekan, Ulla Wewer. Hun har været dekan på fakultetet siden 2006 og er netop blevet genansat for de kommende fem år.

Rektor Ralf Hemmingsen begrunder genansættelsen med Wewers ‘engagement’ og ‘konkrete visioner’. Visionerne, der med Wewers magt er blevet til realiteter, er heller ikke svære at få øje på. Siden Wewers tiltrædelse som dekan er eksterne midler flydt til fakultetet i stride strømme.

Centre er skudt op på stribe

I 2007 scorede fakultetet 600 millioner kroner til et nyt proteinforskningscenter. Pengene kom fra Novo Nordisk-fonden og og satte uofficiel rekord i størrelsen af private pengegaver til KU. Året efter donerede Nordea-fonden 150 millioner til Center for Sund Aldring på Sund.

To år senere, i 2010, var den proaktive dekan igen medvirkende til at hive 885 millioner hjem til oprettelse og ti års drift af et nyt metabolismecenter. Og i 2011 muliggjorde en lignende ti års-donation på 350 millioner kroner etableringen af et stamcellecenter. Begge forskningscentre var finansieret af Novo Nordisk-fonden.

»Når man søsætter et center, så tiltrækker dets forskere mere kompetence, der bliver ansat flere medarbejdere, man får større netværk, og på den måde løfter mulighederne sig for alle,« sagde Ulla Wewer i et interview til Uniavisen i maj 2010.

SUND rejser 75 meter højt tårn

Seneste eksempel på dekanens driftighed er opførelsen af Mærsk Bygningen, der blev påbegyndt i 2012. På fakultetets hjemmeside kaldes det ‘et markant højhus på Nørrebro.’ Men der er vist tale om en underdrivelse.

Tårnet, der forventes færdigt i 2015, bliver 75 meter højt – det er fire meter højere end niveauet for helikopterplatformen på taget af Rigshospitalet. Tårnet fører til en arealudvidelse af Panum på 30 procent. Byggeriet koster 1,3 milliarder kroner, hvoraf halvdelen finansieres af A.P. Møllers fond.

Tårnets øverste etage kommer til at huse et udkigspunkt, hvorfra dekanen – og offentligheden – kan skue ud over det lægevidenskabelige landskab.

Finanskrise

Ind i mellem etableringen af forskningscentre og byggeprojekter har fakultetet været igennem en lokal finanskrise. For mens Wewer har excelleret i at hive penge i land fra private fonde, har regeringen og KU’s ledelse støvsuget fakultetets budget.

I 2009 blev Sund pålagt at spare 40 millioner kroner, hvoraf 2,4 millioner kroner skulle skæres fra medicinuddannelsen. I alt 39 medarbejdere måtte forlade fakultetet.

I 2010 blev Tandlægeskolen ramt, da de blev dømt til besparelser på 10 millioner over de næste to år. En af konsekvenserne var en fyring af hver tolvte medarbejder.

Fyrre administrative medarbejdere mistede jobbet, da fakultetet i 2011 blev det hårdest ramte offer i KU’s spareplan, der fastlagde, at der samlet set skulle spares 40 millioner i 2012 og 80 millioner i 2013.

På trods af de seneste fire års budgetstramninger blev det i november i år tid til endnu en prikkerunde, da fakultetet besluttede at nedlægge 14 stillinger for at spare 7,5 millioner i budgettet for 2014.

Læs også: SUND skærer 14 stillinger

Dekan skal implementere ny strategi

De næste fem år skal dekanen blandt andet bruge på at føre fakultetets strategi, »Viden til sundhed«, ud i livet.

Fakultetets rammer skal have et løft. Visionen er moderne bygninger og velfungerende IT, og det skal den nye Mærsk Bygning være eksempel på. Strategien skal desuden sikre de studerende ‘et inspirerende studiemiljø’. Hvordan sådan et skabes, siger de strategiske planer ikke noget om.

Det kunne se ud til, at dekanen i den kommende tid også får travlt med at lægge puslespil.

Fakultetets strategi er »at udvikle en serviceminded, kompetent og sammenhængende administration. En administration, der formår at være innovativ og bruge sin faglighed til at være drivkraft bag en effektiv udnyttelse af ressourcerne.«

Hvordan dekanen vil udvikle en super-administrationen, samtidig med at administrative stillinger nedlægges, er et godt spørgsmål. Men Ulla Wewer får med genansættelsen lejlighed til at finde svaret.

Ulla Wewer fylder i øvrigt 60 den 7. december.

Læs også: Fællestillidsrepræsentant: Afskedigelser på Sund er utilstedelige

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste