Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Demonstration mod nedskæringer i milliardklassen

Demo — 14,7, Kristian Jensen, du' en tyv! 10.000 studerende protesterede mod regeringens planlagte nedskæringer torsdag den 5. oktober.

Uddannelsesalliancen samlede i omegnen af 10.000 studerende, da de torsdag den 5. oktober kaldte til protest mod VLAK-regeringens besparelser på uddannelsesområdet.

6.500 af dem demonstrerede i København, og der var også aktioner i Aalborg, Aarhus, Odense og Rønne.

De vil skære 14,7 milliarder på uddannelse. Vi synes det er en fatal fejl, for uddannelse er vores eneste råstof.
Jens Philip Yazdani, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Landets studenterforeninger, gymnasie- og elevsammenslutninger var repræsenteret. De bar bannere med budskaber som Fremtid frem for fremdrift og RIP til den gode undervisning, der satte ord på de studerendes og elevernes bekymring for nedskæringernes betydning både på uddannelsernes kvalitet og samfundet i bredere forstand.

De studerende messede 14,7, Kristian Jensen, du’en tyv! med direkte adresse til finansminister Kristian Jensen.

På andre bannere stod Skam dig! og Stop uddannelsesslagtning! eller Vi fucker allerede meget … [Glad smiley] Ik fuck med vores fremtid!

Konsekvens: Et kæmpe videnstab

På Nytorv konstruerede FOA Ungdom en bygning, der repræsenterede det danske samfund. Det huggede og skar de i (som regeringen, forstod man), indtil det kollapsede. Deres pointe var, at samfundet vil styrte i grus, hvis man bliver ved med at skære på uddannelsesområdet.

Hvis angrebene på uddannelse fortsætter, er det ikke bare de studerendes personlige udvikling, der går i stå, men hele samfundets.

Laurits Lindegaard Rasmussen, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Jette Jørgensen, snedkerlæring og FOA-medlem siger, at hun finder det hyklerisk, at regeringen på den ene side vil have flere unge til at vælge en håndværksuddannelse og på den anden side varsler store besparelser på området. Jette oplever mangler på både materialer og undervisere:

»Vores undervisere er meget stressede, og de har ikke tid til at være syge, for der er ikke nogen, der kan tage over i undervisningen. Det hænger overhovedet ikke sammen.«

Nogle af hendes lærere er ikke engang klædt fagligt på til at bruge den nødvendige software på hendes kurser, siger hun. Og det er endda på en uddannelse, der endnu ikke har været ramt af de nuværende nedskæringer.

»Samtidig skærer man i sygeplejerskeuddannelsen – og på alle andre områder. Det er et kæmpe videnstab,« siger Jette. »Det er meget, meget kortsigtet«.

Malou Astrup, historiestuderende og forkvinde for Studenterrådet ved Københavns Universitet, præsenterede formænd og -kvinder for både gymnasieelever og professionsuddannelser.

På spørgsmålet om konsekvenserne for KU-studerende, siger Malou Astrup, at Københavns Universitet har mistet 500 undervisere, forskere og teknisk-administrativt personale de sidste par år, og at stadigt større holdstørrelser og stadigt mindre feedback er en direkte konsekvens:

»Vi kan snart ikke klare mere.«

Philip Yazdani - Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Jette Jørgensen - Snedkerlærling og fagforeningsmedlem.
Malou Astrup - Historiestuderende og forkvinde for Studenterrådet på KU.

Seneste