Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Eksamen i fysik blev rykket frem. Nu er der fundet smitte, og alle skal testes

Coronavirus — En skriftlig eksamen på bacheloruddannelsen i fysik blev rykket frem, så den kunne holdes, inden nye corona-retningslinjer blev meldt ud. Det kunne ikke gøres anderledes, siger institutleder.

Fredag den 4. december var omkring 100 førsteårsstuderende på bacheloren i fysik til skriftlig eksamen i Mekanik og Relativitetsteori.

Egentlig skulle den fysiske eksamen først have fundet sted mandag i denne uge, men for at sikre sig at nye retningslinjer ikke ville gøre eksamen umulig at gennemføre, blev den rykket til fredag.

Nu er der konstateret smitte hos en af de studerende, der deltog i eksamen.

Bare en dårlig idé

Lad os lige begynde med at få styr på kronologien. Tirsdag den 1. december sendte de kursusansvarlige en mail ud til de studerende om, at eksamen ville blive rykket.

»Grunden er de nye corona-restriktioner. Vi ved endnu ikke, hvad der sker med disse restriktioner, men for at sikre, at Test 04 er “i hus”, så lægger vi den nu på fredag (i stedet for på mandag). Vi ved godt, at dette kommer med meget kort varsel, men ændringerne i corona-forholdsregler ændrer sig jo hurtigt,« står der i e-mailen, som en studerende har videresendt til Uniavisen.

Vi har en følelse af, at ledelsen springer over, hvor gærdet er lavest.

Jonathan Gammeltoft, studerende og aktiv i Fysisk Fagråd

Samme dag vedtages nye retningslinjer, som dikterer, at eksamener og undervisning skal rykkes online fra den 7. december. Altså den mandag, hvor eksamenen skulle have været afholdt.

Samme mandag fik de studerende en meddelelse om, at en studerende, der havde deltaget i eksamenen før weekenden, siden var konstateret smittet med coronavirus. Alle de studerende, der var med til den skriftlige eksamen, skal nu testes.

Studerende Jonathan Gammeltoft er aktiv i Fysisk Fagråd. Da han hørte om beslutningen, skrev han ud til de førsteårsstuderende for at høre, hvordan de havde det med fremrykningen af deres eksamen.

»De studerende syntes nærmest uden undtagelse, at det var uansvarligt. Det synes vi i Fysisk Fagråd også. Det var bare en dårlig idé,« siger han.

Et lavt gærde

De studerende, som har debatteret eksamen på Facebook giver dog flere forskellige grunde til at være kritiske. En af de studerede skrev, at coronavirus jo er ligeglad med datoer – den smitter, uanset om det er mandag eller fredag.

En anden følte, at han blev nødt til at vælge mellem at tage til prøve og at tage hensyn til en helbredsmæssigt sårbar sambo.

Flere skriver også, at en weekend er ret meget værd i forberedelsestid, og at de blev nødt til nedprioritere andre opgaver for at turboforberede sig til den fremrykkede prøve.

Eksamen blev tilrettelagt af hensyn til de studerende, da de studerende alligevel skulle være til stede i auditoriet.

Jan Thomsen, institutleder, Niels Bohr Institutet

»Mange har følt sig ekstremt presset,« siger Jonathan Gammeltoft. Prøven tæller 12 procent af den endelige karakter.

Han og resten af de aktive i Fysisk Fagråd synes egentlig, at ledelsen på Niels Bohr Institutet har klaret corona-udfordringerne ret godt, siger han.

»Vi studerende har følt os trygge indtil nu. Vi er også blevet inkluderet i beslutningen om, hvordan de her restriktioner skulle føres ud i livet. Men i det her tilfælde har vi en følelse af, at ledelsen springer over, hvor gærdet er lavest,« siger han.

Institut: Det var af hensyn til de studerende

Lederen af Niels Bohr Institutet, Jan Thomsen, afviser, at eksamenen blev rykket for at omgå retningslinjerne.

»Eksamen blev tilrettelagt af hensyn til de studerende, da de studerende alligevel skulle være til stede i auditoriet,« skriver han i en e-mail.

Han tilføjer, at den pågældende eksamen ikke kunne laves digital »på betryggende vis,« og at eksamenen blev rykket, før de nye retningslinjer imod fysisk eksamen blev meldt ud fra universitetets side.

»Det er vigtigt at fremhæve, at alle covid-19-retningslinjer under eksamen er blevet fulgt til mindste detalje,« skriver Jan Thomsen og forklarer, at der blev sprittet af, båret maske og holdt afstand.

»Jeg ønsker, at vi forhåbentlig snart er ovre på den anden side af denne pandemi. Covid 19-forhold slider utroligt meget på vores undervisere og studerende,« skriver Jan Thomsen.

Seneste