Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Eksplosion i antallet af kvote 2-ansøgere til Københavns Universitet

Optag — »Vi har aldrig haft flere ansøgere til kvote 2,« siger sektionschef. Nåleøjet er dermed blevet mindre på landets største universitet.

Det er væltet ind med ansøgninger til studiepladser på Københavns Universitet i kvote 2, altså hvor de studerende ikke blot bliver bedømt ud fra deres karaktergennemsnit.

Københavns Universitet havde ved udløbet af ansøgningsfristen den 22. marts fået 16.916 ansøgninger. Det er 7.786 flere ansøgninger end i 2019. 4.043 flere havde søgt.

»Tallene er en stor overraskelse,« siger Pernille Kindtler, sektionschef i afdelingen Uddannelse og Studerende, som håndterer optaget af studerende på Københavns Universitet.

»Vi har en 85 procents stigning i antallet af ansøgninger og 58 procent flere ansøgere, idet hver ansøger jo godt kan søge ind flere steder,« siger hun. »Vi har aldrig haft flere ansøgere til kvote 2.«

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Den største stigning i antallet af ansøgninger er sket på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, hvor man har fået 102 procent flere ansøgninger end sidste år.

På landsplan er stigningen mindre voldsom, omkring 10 procent.

LÆS OGSÅ: Flere vil ind på kvote 2

Pernille Kindtler siger, at hun og kollegaerne vidste, at ansøgertallet ville blive højt på Københavns Universitet, for de har kunnet se ansøgningerne tikke ind og sammenholde med niveauet for andre år. Hun har flere bud på, hvorfor flere søger mod Københavns Universitet i 2020 end tidligere.

»Vi har i år i kvote 2 fjernet et krav om, at man skal have 6,0 i karaktergennemsnit og erstattet det krav med en prøve, så flere har kunnet søge ind,« siger hun. »Jeg tror, at den årsag, der har spillet mest ind, er den nye kvote 2-model, der har fået flere ansøgere til at håbe, at de kunne have en chance,« siger hun.

Kan coronakrisen have spillet en rolle, fordi potentielle studerende kan have tænkt, at det ikke er i år, de kommer på jordomrejse?

»Det kan godt være. Det har nok også betydet lidt, at uddannelsesministeren forlængede fristen for at ansøge med en uge. Og så er uddannelsesloftet også blevet afskaffet.«

Stoledans

Den store søgning modsvares ikke af et udvidet antal pladser på Københavns Universitet.

»Vi har stadig omkring 1.000 pladser på kvote 2, og der er omkring 11.000, der har søgt dem. Så nåleøjet er blevet mindre. På nogle af de meget populære uddannelser som Psykologi og Medicin er der omkring 40 ansøgere til hver plads,« siger Pernille Kindtler.

Den igangværende coronakrise betyder, at Uddannelse og Studerende ikke forventer at det vil være muligt at afholde kvote 2-prøver i Københavns Universitets eksamenshus.

»Vi er derfor i gang med at vurdere alternative muligheder for afvikling af kvote 2-optaget,« siger Pernille Kindtler.

Seneste