Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Eliteuddannelser på KU i fare for lukning

De manglende afklaringer omkring Erasmus Mundus-uddannelserne kan få alvorlige konsekvenser for uddannelsens fremtid på KU

Det store rod i Erasmus Mundus-sagen betyder nu at Københavns Universitet (KU) kraftigt overvejer at lukke tre af Erasmus Mundus-uddannelserne.

Regeringen har besluttet at udenlandske studerende som ikke kommer fra EU eller et af EU’s europæiske samarbejdslande, fra 1. august 2009 ikke længere vil udløse taxameter.

Videnskabsminister Helge Sander har begrundet beslutningen med at der er kommet mange flere studerende end forventet fra disse lande i forhold til studerende fra Danmark eller resten af Europa.

Ifølge vicedirektør for uddannelse på KU, Hanne Harmsen, er dette dog ikke overraskende.

»Vores Erasmus Mundus-uddannelser handler om ting som regnskove og lignende. Det tiltrækker først og fremmest studerende fra tredjeverdenslande der gerne vil komme til Danmark og studere de emner,« forklarer hun og tilføjer at hvis man fjerner taxameterordningen for disse studerende, vil der ikke komme nok studerende til at opretholde uddannelserne.

»Mange studerende fra de lande har bare ikke råd til at betale det ekstra som de nu bliver nødt til.«

Juridiske komplikationer usikre
Lukningen vil også få konsekvenser for andre end de studerende. KU har nemlig indgået femårige kontrakter med de udenlandske partner-universiteter, og de kontrakter vil universitetet være tvunget til at bryde.

»Vi ved endnu ikke hvilke juridiske konsekvenser det vil få. Men det er da ikke godt for vores internationale netværk med andre universiteter,« erkender Hanne Harmsen.

Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, mener at forvirringen omkring uddannelserne er videnskabsministerens ansvar fordi ministeren i 2006 ændrede tilskuddet og nu vil ændre reglerne igen. Hun vil dog gerne være med til at finde en løsning så Erasmus Mundus-uddannelserne kan bevares på KU.

»De penge man sparer på at fjerne taxametret, kan man konvertere til flere stipendier til tredjelandsstuderende. I forbindelse med den lov der er på vej om at gøre stipendierne mere fleksible så endnu flere studerende kan tilgodeses, kunne man så give mulighed for at benytte dem til Erasmus Mundus-studerende fra tredjelande,« foreslår hun.

På nuværende tidspunkt er beslutningen om at lukke uddannelserne ikke endeligt truffet, men lige nu tyder det altså på et farvel til tre populære Erasmus Mundus-uddannelser på KU hvilket fremkalder ærgrelse på universitetet.

»Vi vil jo gerne have gode internationale uddannelser, og vores Erasmus Mundus-programmer tiltrækker nogle meget spændende studerende, så vi vil selvfølgelig være meget kede af at skulle lukke disse uddannelser,« fastslår Hanne Harmsen.

mbt@adm.ku.dk

Seneste