Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Én gang til for prins Knud

DEBATINDLÆG - De ansatte på universiteterne er iflg. Videnskabsministeriet tilsyneladende både glemsomme og en anelse mindre begavede end andre. For nu får vi den igen, ligesom man sagde om den flinke prins Knud, at han måtte, før han blev vraget som tronarving i 1953

I Universitetsavisen nr. 3 og 4 i 2008 spurgte flere ansatte på KU hvor de lovede bevillinger blev af:

Helge Sander havde dengang oplyst ved flere lejligheder at bevillingen til universiteterne var øget fra 3,9 mia. kr. i 2002 til 5,1 mia. kr. i 2008. Altså en forøgelse på 1,2 mia. gode danske skattekroner.
Bl.a. i sit svar til Thure Hauser samt i et indlæg i Politiken d. 12/3 2008, hvor han omtalte disse bevillinger som et ”historisk løft”.

Det er de samme tal, som professorerne Frans Gregersen og Peter Haarder spurgte til i deres indlæg ”Hvor blev bevillingerne af?” i Uni-avisen nr. 4 d. 14/3 2008.

Ministeren fremførte i sit svar at ”regeringen investerer massivt i forskning i disse år” og senere i svaret fremgår det at bevillingen til universiteterne er øget fra 3,9 mia. kr. i 2002 til 5,1 mia. kr. i 2008. Altså en forøgelse på 1,2 mia. gode danske skattekroner.

Det lyder jo grangiveligt af meget, men man behøver altså ikke den udvidede ledvogtereksamen for at se at det fordelt over 7 år er 170 mio. i gennemsnit om året. Til deling blandt alle universiteterne! Hvis alle udgifter til fusioner, styrelseslov, huslejer, inflation m.m. gøres op, så er det ikke noget at prale af. Tværtimod, det var en underskudsforretning og det er stadig en underskudsforretning.

Nu får vi det så igen, det historiske løft, gentaget for jeg ved snart ikke hvilket år i træk (eller fra hvilken minister for den sags skyld), men det bliver det jo ikke mere rigtigt af:

Pressemeddelelse fra Helge Sander 2/2 2010:
Ugens tal: Universiteternes bevillinger stiger
»Trods markant øgede bevillinger til landets universiteter siden jeg kom til som videnskabsminister i 2001, hører jeg ofte højlydte beklagelser om nedskæringer, fyringer og færre penge til området. Jeg har derfor valgt at lægge alle tallene ud på nettet, så det burde være let for alle og enhver at se udviklingen over bevillingerne de seneste år,« skriver videnskabsminister Helge Sander i pressemeddelelsen.

Og ja, Helge Sander citerer skam korrekt fra ”Ugens tal”, men at sige at der er givet ”markant øgede bevillinger…siden jeg kom til som videnskabsminister i 2001… ” er nok at oversælge varen.

Bevares, det jo nogle imponerende store beløb, men enhver økonomibevidst husmor ved, at 9% stigning siden 2005 langt fra kompenserer for inflationen, lønstigningerne og hvad der ellers dukker op af uventede ekstraregninger i en universitetsøkonomi. Der er altså intet nyt under solen: Det er stadig en underskudsforretning.

Seneste