Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»En stor sejr og en glædelig overraskelse«

AKTIVISME - Den varslede fastfrysning af SU-satsen røg i sidste ende ud af regeringens spareplan, og torsdagens store demonstration for SU´en er derfor aflyst. Studenterrådet er dog klar til nye kampe imod forringelser på universiteterne

»STOP FORRINGELSER AF SU´EN NU!« står der på det lange banner, som førsteårsstuderende på KU har brugt pinsedagene på at få færdigt til dagens event på Geocenter. En gruppe aktivister er mødt op i hovedbygningen, hvorfra banneret skal hænge fra taget for at vise Studenterrådets holdning til regeringens plan om at fastfryse SU-satsen for 2011 og 2012.

Siden torsdag har Studenterrådet delt 1000 flyers ud i timen, og på trods af den stressede eksamenstid er det lykkes at mobilisere en stor gruppe studerende til kampagnen, fortæller næstformand Bjarke Rubow.

Mandag deltog rådet derudover i en aktion, der opfordrede Dansk Folkeparti til at komme ud af busken og støtte de studerendes sag, og hele kampagnen skal efter planen kulminere i en stor demonstration torsdag med slagsange, politiske taler og musikalsk indslag med den unge DJ Mike Sheridan.

»Et underligt antiklimaks«

På Geocenter er de sidste forberedelser ved at være færdige, da Studenterrådets næstformand får et opkald med beskeden om, at SU-punktet er røget ud af den endelige spareplan. Det store banner ligger fortsat på gulvet på Geocenteret, og aktivisterne er pludselig i tvivl om, hvad de skal gøre med det.

»Det er et underligt antiklimaks,« siger en af dem og spekulerer i, at det havde været bedre, om beskeden var kommet en halv time senere, så de kunne have nået at hænge banneret op.

»Vi kan da bare gemme det til næste år,« foreslår en anden aktivist, der mener, at de nok skal få rig mulighed for at vise deres utilfredshed med kommende udspil, der forringer de studerende SU.

Aktivisterne bliver dog enige om at fortsætte eventen under alle omstændigheder, og et kvarter senere hænger banneret og blafrer i det kraftige blæsevejr på Øster Voldgade.

Klar til nye kampe

At SU-forringelserne i sidste ende er blevet pillet ud af regeringens spareplan, kommer bag på Bjarke Rubow, der dog mener, at han de seneste dage har set tegn på opblødning i sagen fra visse parter.

»Vi har hele tiden været i kontakt med forhandlerne, specielt hos Dansk Folkeparti, og de er blevet mere positive over for os i løbet af weekenden. Men det er en stor sejr og en glædelig overraskelse,« siger næstformanden.

Til gengæld indeholder regeringens spareplan en del andre forringelser af de studerende vilkår, understreger han. Blandt andet skal universiteternes administration effektificeres for 375 millioner, forskningsbevillingerne fastfryses til 1 % af BNP, og feriedagpenge til dimittender afskaffes fremover. Studenterrådet er derfor klar til nye kampe ved finanslovsforhandlingerne i efteråret.

»Og der kommer vi i hvert fald ikke for sent med det store banner. Det kan jeg love dig for.«

peri@adm.ku.dk

Seneste