Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Engager din tid gavmildt

STUDENTERPOLITIK - Ingen kender dit studie bedre end dig. Og du kan sagtens få indflydelse til at ændre forholdene på studiet til det bedre. En studenterpolitiker fortæller hvordan.

Du ved det godt. Du ved godt, hvad du ville lave om på dit studie, hvis du kunne. Jeg har en nyhed til dig: Det kan du. Vidste du godt det? Måske, men så har du sikkert ikke rigtig tid, vel? Det lader du nogle andre om, nogle der ved mere om det. Men der er ikke nogen, der kender dit studie bedre end dig. Disse ‘nogle’ taler lige nu med utrolig tynd vægt for din sag, når du ikke engang gider stemme på dem.

Tag nu fx Medicin, hvor jeg studerer. Fakultetet valgte at erstatte vores bibliotekarer med en lille kodelås til vores studiekort, så de studerende frit kan komme og gå døgnet rundt. Studenterrepræsentanterne advarede om at det ville betyde rod og opløsning af bibliotekets service – og ganske rigtigt.

I dag mangler mange af bøgerne i pensumsamlingen, og læseklapperne siver væk fra læsepladserne. Hvad andet kan man forvente, når man har lærebøger stående ubevogtet til en værdi svarende til et par måneders husleje for en kollegianer?

Men hvorfor skulle dekanatet lytte til studenterrepræsentanterne, når du ikke har stemt på dem? Og hvorfor var der ikke en storm af vrede mails? Om ikke andet, så da beslutningen blev til virkelighed. Hvorfor brokkede du dig kun til din læsegruppe og ikke til dem, der tog beslutningen?

Engager jer sammen

Når jeg tidligere har været med til at hverve medlemmer og kandidater, både som DSU’er, i Frit Forum og som socialdemokrat, får jeg i ni ud af ti tilfælde svaret at du ikke har tid. Men tid er der masser af, for vores universitet har i højere og højere grad givet dig netop det – tid.

Du skal ikke til nær så mange forelæsninger, undervisningstimer eller øvelser som årgangene før dig. Du har næppe børn, og du bruger masser af tid sammen med dine venner og læsefæller. Bliv ved med det, men sørg for at noget af den tid også bliver brugt til at engagere jer. Gerne sammen.

Det er min oplevelse, at du er bange for, at hvis du engagerer dig i noget, du synes er sympatisk – som for eksempel studenterpolitik – så tager vi AL din tid. Bare rolig. Vi er ikke urimelige.

Find en sag

Ofte når jeg møder nye bekendtskaber, oplever jeg en umådeholden benovelse over at jeg både læser medicin og er politisk valgt. Hvordan får jeg tid til det? Min hemmelighed er ganske enkel.

Når jeg reelt ikke har tid, så melder jeg afbud. Ikke fra hele projektet, ikke fra hele missionen, men fra det møde, jeg ikke har tid til at deltage i. Det gør jeg med god samvittighed, fordi jeg ved, at den tid jeg giver er værdifuld og allerede har bragt mig mange resultater.

Mit ønske er, at du efter at have læst dette, vil gøre følgende: find en sag at engagere din tid i – enten med en ven du har i forvejen eller med en du får via engagementet. Måske er jeg endda så heldig at se dit navn på opstillingslisterne eller i Uniavisens debatspalter næste år?

Maja Holt Højgaard er valgt til Regionsrådet for Socialdemokraterne og er opstillet flere gange til universitetsvalget for Frit Forum.

Seneste